Huisarts, blijf verantwoordelijk voor de spoedzorg!

Array

‘Vroeger werd in de UK net als in Nederland de (spoed)zorg buiten kantooruren door de huisartsen en de ziekenhuizen geleverd. Later gingen de huisartsen in coöperaties werken om de belasting met elkaar te delen en namen verpleegkundigen in dienst die eveneens bij de spoedzorg werden ingeschakeld. In de spoedzorg in de UK was 2004 een cruciaal jaar. Toen werden namelijk de contracten met de (coöperaties van) huisartsen door de NHS herzien, werden allerlei kwaliteitseisen aan de spoedzorg gesteld en werd hen de mogelijkheid geboden om met inlevering van een stuk inkomen met dienstdoen te stoppen (‘opting out’).

De NHS had niet verwacht dat tot 40% van de huisartsen van deze mogelijkheid gebruik ging maken. De verantwoordelijkheid voor een goede invulling van de spoedzorg kwam hierdoor nadrukkelijker te liggen bij de Primary Care Trusts (PCT). Er moesten duurdere contracten met huisartsen worden gesloten en er werd gebruik gemaakt van commerciele partijen die buitenlandse artsen voor de spoedzorg in het weekend invlogen. Diverse problemen op het gebied van de kwaliteit van zorg hebben zich daarna voorgedaan en veel meer mensen gingen naar de SEH van ziekenhuizen.

Maak niet het systeem (PCT) verantwoordelijk voor de spoedzorg maar laat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de artsen liggen!’ Woorden van deze strekking sprak Nick Goodwin, senior fellow van het King’s Fund tijdens de internationale masterclass Emergency Care die van 8 tot en met 11 februari in Londen werd gehouden. Aan deze masterclass die door het Julius Centrum en King’s Fund Centre werd georganiseerd en onder leiding stond van dr. Leontien Sturms, onderzoeker op het gebied van de spoedzorg en dr. Henk van der Steeg, werd door 26 professionals deelgenomen.

De groep bestond uit huisartsen, specialisten, managers van SEH afdelingen, huisartsenposten en ambulancediensten. Het programma bestond uit diverse lezingen over de wijze waarop de spoedzorg in de UK is georganiseerd, onderlinge discussies en site visits onder andere naar de London Ambulance Service en de SEH van enkele grote Londense ziekenhuizen zoals St Georges, Hilligdon en North Middlesex Hospital.

Tot zover dit bericht. Op 16 september organiseert het Julius Centrum het elfde nationale spoedzorg congres. Dan komen (onder veel meer) deze Engelse ervaringen aan de orde. Wilt u naar dit congres? Noteer dan alvast de datum van vrijdag 16 september. De inschrijving gaat open in de maand mei.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen