Persoonsgebonden budget heeft tijd wél mee

Array

Op 7  februari (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken ‘Nieuwsbrieven’) stond op deze site  een bericht met als kop ‘Persoonsgebonden Budget bespaart 1,6 miljard euro’. Daarin staat de passage: ‘De eigen regie voor clienten via PGB’s is geen gelopen race. Zo willen Hazenkamp en Veldhuijzen van Zanten af van de PGB regeling. De eerstgenoemde is de directeur van Zorgverzekeraars Nederland en de laatstgenoemde Staatssecretaris van VWS’. In een interview naar aanleiding van dit bericht zei prof.dr. Guus Schrijvers: “het PGB heeft het tij niet mee”.

Wim van Minnen is directeur van de overkoepelende ouderenbonden en sinds jaar en dag pleitbezorger van PGB’s. Hij vindt het tij wel gunstig en mailt Schrijvers onder meer het volgende:  ‘Op woensdag 16 februari vroeg CDA-kamerlid Sabine Uitslag de staatssecretaris om het idee van zorgvouchers te betrekken in haar meningsvorming over de AWBZ. De staatssecretaris is intussen van dezelfde politieke kleur, is als het ware gezocht bij het partijprogram van het CDA dat over zorgvouchers spreekt.

Eigen regie is typisch een VVD thema: alles wat mensen zelf kunnen regelen, waar ze zelf verantwoordelijk voor kunnen zijn moet daar ook neergelegd worden. Politiek draagvlak is dus niet slecht. De groep van clientenorganisaties die met het initiatief begon, breidde zich in de dagen maanden daarna snel uit. De volgende tien organisaties vormen nu met elkaar de coalitie ‘Eigen regie’: CSO, CG-Raad, LOC, Mezzo, NPCF, MEE, Per Saldo, Actiz, Platform VG, LPGGz. Aanbieders, clientondersteuners, mantelzorgers en clienten trekken met elkaar op. Hoe breed wilt u het draagvlak hebben’?

Tot zover Wim van Minnen. Graag herziet Schrijvers zijn mijn mening.  “Ik was te zwartgallig”. Tot zover dit bericht. Op 7 april organiseert het Julius Centrum een congres over de toekomst van de AWBZ, de Wmo, de Wet op de Jeugdzorg en de Duitse AWBZ. Tal van locale, regionale, nationale en internationale innovaties passeren de revue. Een beleidsdebat vindt plaats over recente politieke ontwikkelingen. Wilt u naar dit congres en in één dag u kennis opfrissen en u inzicht verscherpen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’ lees de uitvoerige, prachtige brochure en meld u aan. Meer dan tweehonderd deelnemers gingen u voor.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen