Taalambassadeurs massaal op bezoek bij huisartspraktijken, apotheken en ziekenhuizen

Array

Nieuwe productie voor laaggeletterden in teken van gezondheid
Met een massaal bezoek van meer dan tweehonderd Taalambassadeurs aan zorgaanbieders, lanceert Stichting Expertisecentrum ETV.nl dinsdag 1 maart de nieuwe multimediaproductie Lees en Schrijf! Gezondheid. De productie helpt laaggeletterden specifiek bij het verbeteren van lees-, schrijf- en rekenvaardigheden gericht op de gezondheid. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat van alle factoren die invloed hebben op de gezondheid, de beheersing van lees- en schrijfvaardigheden de meeste invloed heeft. Geletterdheid vergroot de kennis om gezonde keuzes in het leven te maken.

Lees en Schrijf! Gezondheid
Lees en Schrijf! Gezondheid is de nieuwste serie in de succesvolle reeks Lees en Schrijf! om laaggeletterdheid aan te pakken. De productie bestaat uit een programma op regionale televisie, een werkboek en een oefenwebsite. In twaalf televisieafleveringen bezoeken mensen een arts of andere zorgverlener. Internist-endocrinoloog Marcel Twickler geeft tips over gezond leven en uitleg over het menselijk lichaam. De multimediaproductie helpt laaggeletterden stap voor stap hun basisvaardigheden te verbeteren en tegelijkertijd gezonder te leven. Van de eerste drie series zijn al 140.000 werkboeken besteld. 107.000 mensen hebben een account op www.leesenschrijf.nl. Lees en Schrijf! Gezondheid wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geletterdheid van invloed op gezondheid
Een op de tien volwassenen in Nederland kan niet of nauwelijks lezen en schrijven. Zij maken vaker gebruik van de zorg, verblijven langer in het ziekenhuis en gebruiken medicijnen vaak niet goed omdat de bijsluiters van medicijnen te ingewikkeld voor ze zijn. Naast de persoonlijke winst levert het uitbannen van laaggeletterdheid een jaarlijkse kostenbesparing op van naar schatting 20 miljoen euro op huisartsenzorg en 41 miljoen euro op ziekenhuiszorg, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

230 Taalambassadeurs bezoeken ruim 700 zorgaanbieders in het land
Om de productie bij zowel laaggeletterden als zorgaanbieders onder de aandacht te brengen, bezoeken ruim 230 Taalambassadeurs – volwassenen die op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven – deze week ruim 700 zorginstellingen verspreid over het land. Zij bieden hun een informatiepakket aan, bestaande uit een brochure met voorlichting over gezondheidsvaardigheden. Ook bevat het pakket een werkboek van Lees en Schrijf! Gezondheid dat ter inzage in wachtkamers kan worden neergelegd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen