Universiteitsbibliotheek VU werkt mee aan open-access tijdschrift

Array

Tijdschrift Stigma Research and Action over onderzoek naar stigmatiserende aandoeningen
De Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam werkt mee aan een nieuw online, open-access, non-profit tijdschrift: Stigma Research and Action (SRA). De nadruk van het tijdschrift ligt op internationale standpunten over de stigmatisering van personen die ziek of invalide zijn of deel uitmaken van een gemarginaliseerde groep. Stigma Research and Action is een multidisciplinair forum voor de verspreiding van informatie voor onderzoek naar en praktische benadering van gestigmatiseerde aandoeningen of groepen mensen.
Open Access
Stigma Research and Action (online ISSN 2210-5174) is een open-access tijdschrift dat wordt gepubliceerd door de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Iedereen kan de artikelen zonder extra kosten bekijken. Het tijdschrift biedt directe open toegang tot artikelen met het idee dat door onderzoek openbaar beschikbaar te maken, een grotere mondiale uitwisseling van kennis mogelijk wordt gemaakt. De artikelen worden vooraf beoordeeld door vakdeskundigen.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van Stigma Research and Action wordt dinsdag 1 maart 2011 gepubliceerd en bevat originele onderzoekspapers en korte verslagen. Tot de onderwerpen behoren onder meer het stigma van AIDS/HIV onder gezondheidszorgpersoneel, impliciete en expliciete vooroordelen over obesitas bij preadolescenten, het stigma dat mensen met een geestesziekte ervaren, stigma’s over drugsmisbruik en discriminatie onder Afro-Amerikaanse mannen en een opinierend stuk van een bekende psychiater over het stigma van geestesziekte en daarmee gepaard gaande negatieve gevolgen.

Stigmatisering terugdringen
“Stigmatisering heeft enorme gevolgen voor de mogelijkheden die mensen hebben in het leven, vandaar dat we het eerste peer-reviewed tijdschrift op dit gebied zijn gestart. Hiermee hopen we stigma beter te leren begrijpen en allerlei vormen van stigmatisering wereldwijd terug te dringen”, aldus professor Heather Stuart, medeoprichter en algemeen hoofdredacteur van Stigma Research and Action.

Lezers kunnen zich registreren via de website van het tijdschrift, zodat ze meldingen over publicaties en oproepen voor papers kunnen ontvangen.

Recente artikelen