Organisatie en uitvoering van preventieve gezondheidszorg

Array

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft al vaak geadviseerd over nut en noodzaak van preventie en publieke gezondheid. Boodschappen uit eerdere adviezen als “stimuleer gezond gedrag door de gezonde keuze makkelijker te maken”, “benut kansen die buiten de zorgsector liggen om gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals via het onderwijs” en “de burger zelf is mede verantwoordelijk voor gezond gedrag” laten dit zien. Nu wil de Raad adviseren over de structuren en de prikkels die nodig zijn om te komen tot een effectieve en efficiente publieke gezondheid, die in samenhang met verzekerde zorg en intersectoraal beleid, zorgt voor gezondheidswinst.

De RVZ is inmiddels gestart met een advies over de organisatie en uitvoering van de preventieve gezondheidszorg. Onder leiding van de Raadsleden mr. H. Bosma en prof. dr. J.P. Mackenbach zal dit advies ter hand worden genomen. Projectleider is drs. F.J. van Sloten. De Raad stelt binnenkort een klankbordgroep samen, organiseert de komende tijd expertbijeenkomsten en debatten. Daarnaast zal er gekeken worden naar buitenlandse best practices en naar de beleidsvoornemens voor de preventieve gezondheidzorg in Engeland . Het voornemen is tevens om de casus `preventie van depressie` nader uit te werken.

Het plan van aanpak is onlangs goedgekeurd door de Raad. Dit advies zal eind 2011 gepubliceerd worden.

Bron: RVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen