Een leuke carnaval?

Array

De carnaval is een kwetsbaar moment voor kinderen om te beginnen met het drinken van alcohol. Maak afspraken met uw kind: geen druppel en geen trekje!
Het Trimbos-instituut en STIVORO roepen samen met de regionale gezondheidsinstellingen ouders op om tijdens carnaval afspraken te maken met hun kinderen niet aan alcohol of sigaretten te beginnen. Zowel alcohol als tabak zijn extra schadelijk voor de hersenen van opgroeiende kinderen. Bij alcohol was dit al langer bekend. Recent onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam toont dit ook onomstreden aan voor roken.
Carnaval is naast de feestdagen en de zomervakantie één van de meest gebruikelijke momenten waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken en hun eerste sigaret roken. Dat is logisch, want alcohol en carnaval zijn sterk met elkaar verbonden, de sociale controle is laag en de sfeer is losjes. En bij minder toezicht van ouders komt ook al snel dat eerste trekje aan een sigaret.
Regionale campagne
Samen met de regionale GGD-en en de instellingen voor verslavingszorg starten het Trimbos-instituut en STIVORO deze week een regionale campagne. In de meeste carnavalsgemeenten rijden bussen en treinen rond met een digitale lichtkrant, er zijn billboards en posters en ook de regionale televisieomroepen zenden spots uit met een oproep aan ouders om met carnaval te voorkomen dat hun kinderen gaan drinken en roken.

Schadelijkheid van alcohol en tabak voor kinderen
‘Het moment waarop een kind het eerste glas drinkt is vaak de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken’, volgens Rob Bovens van het Trimbos-instituut. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken. En niet meer drinken of matigen wordt dan steeds moeilijker. Dat geldt ook voor roken. Het begint met af en toe een trekje of een sigaret. Op 15 jarige leeftijd heeft 31% de afgelopen maand gerookt en heeft 60% de afgelopen maand alcohol gedronken. Hoe langer het eerste gebruik uitgesteld wordt hoe minder kans dat iemand verslaafd raakt aan alcohol of begint met roken. ‘Nicotine op jonge leeftijd leidt tot onherstelbare hersenschade, juist omdat hersenen nog in ontwikkeling en dus extra kwetsbaar zijn. Het is dan ook belangrijk dat die eerste sigaret zo lang mogelijk uitgesteld wordt’, aldus Lies van Gennip van STIVORO.

De invloed van ouders
Steeds meer ouders hebben vertrouwen in hun eigen maatregelen om te voorkomen dat hun kind begint met drinken onder de 16 of gaat roken, zo blijkt uit het HBSC onderzoek 2009 onder Nederlandse scholieren en hun ouders. Ouders kunnen hun kind helpen weerbaar te zijn tegen druk vanuit de omgeving, door voorafgaand aan het carnaval met hun kind te praten en duidelijke afspraken te maken over niet roken en niet drinken.

Carnaval is naast de feestdagen en de zomervakantie één van de meest gebruikelijke momenten is, waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken. Alcohol en carnaval zijn sterk met elkaar verbonden, de sociale controle is laag en de sfeer is erg losjes. Het klinkt als een open deur, maar het moment waarop een kind het eerste glas drinkt is de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken.

Alcoholgebruik tijdens carnaval kan ook door regelgeving en beleid binnen de perken gehouden worden. Daarom is er voor gemeenten is de brochure Alcoholmaatregelen tijdens Carnaval ontwikkeld met informatie en advies voor gemeenten over mogelijke alcoholmatigingsmaatregelen voor jongeren tijdens carnaval.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen