MRI bevestigt Disease Modifying Effect van chondroïtinesulfaat bij patiënten met knie-artrose

Array

Een groep Canadese onderzoekers onder leiding van prof. Jean-Pierre Pelletier, hoofd van de Artrose Research Unit, aan de Universiteit van Montreal Ziekenhuis Centrum voor Onderzoek, publiceerde een klinische trial, waarin zij voor het eerst met behulp van kwantitatieve Magnetic Resonance Imaging (qMRI), de ziekte modificerende effecten van chondroïtinesulfaat bevestigen, een symptomatische vertragend geneesmiddel voor artrose (SYSADOA).

Deze klinische studie, gepubliceerd in Annalen van de reumatische aandoeningen (impact factor 8,111), onderzocht het effect van chondroïtinesulfaat (CS) behandeling op het kraakbeenverlies in volume, subchondrale beenmerg laesies (BML) en synovitis bij patienten met knie artrose (OA). “Deze studie richt zich op het kwantificeren in de loop der tijd door middel van MRI van de belangrijkste structurele veranderingen waargenomen in het kraakbeen, bot en synoviale membraan”,  zegt Prof Pelletier.

De onderzoeker stelt dat na slechts zes maanden van de behandeling met CS, patienten een significantevermindering zien in het verlies van gewrichtskraakbeen in vergelijking met de placebogroep, en voor het eerst, een significante reductie in de progressie van BMLs met 12 maanden.

Volgens prof. Pelletier benadrukken deze gegevens niet alleen het belang van de onderlinge relatie tussen kraakbeen en subchondrale bot in OA, maar ook de potentiele rol in het ziekteproces en de respons op behandeling met SYSADOAs.
Prof Pelletieri komt  tot de volgende  conclusie  “CS is een veilig medicijn met een algemeen positief effect op de OA, aanzienlijk vermindering van de omvang van de kraakbeenschade van de knieartrose, en de wijze waarop voor de eerste keer nieuwe informatie over het positieve effect in vivo op andere structurele veranderingen waargenomen is  bij deze ziekte. ”

Professor Pelletier merkte op dat de resultaten van klinische proeven bewijzen dat CS in staat is om de progressie van artrose te vertragen, maar dit betekent niet dat het in staat is te genezen. “Genezing is  regressie van alle letsels in verband met OA,” zegt hij, “en dat is niet het geval. Chondroïtinesulfaat vertraagt de progressie van de ziekte. Dit is een belangrijke bevinding als een afname in de snelheid van progressie van kraakbeenschade in knieartrose patienten, zoals gezien door MRI, zou kunnen verminderen de noodzaak voor totale knievervanging -. een fenomeen dat is waargenomen in andere MRI klinische studies ”

Bevestiging van eerdere studies
De klinische proef door Prof Pelletier ondersteunt definitief de bevindingen van eerdere studies die de  positieve effecten van CS beschrijven naar de pathogene mechanismen van het optreden van artrose (S Kwan et al. 2007; Monfort J et al. 2005; Bassleer et al., 1998; Ronca de 1998, etc), en ondersteunt het vermogen van CS om de natuurlijke geschiedenis van de ziekte te wijzigen, zoals eerder aangetoond door Kahan (2009), Michel (2005), en Uebelhart (1998 en 2004), en de twee meta-analyses van Hochberg (2008 en 2010).

Ook prof. Pelletier zei dat deze bevindingen de conclusies door S. Wandel et al. weerleggen  in een meta-analyse gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ) in 2010 naar het effect dat SYSADOAs geen voordelen bieden bij de behandeling van patienten met artrose.

In dit verband,  “de methodologie gebruikt door Wandel et al.. is twijfelachtig en is gebaseerd op het advies van diverse experts op het gebied van OA, zoals blijkt uit de diverse brieven aan de redactie geplaatst op de BMJ website; een aantal daarvan zijn ook gepubliceerd in het Publicatieblad. De resultaten van de Wandel et al.. meta-analyse zijn in tegenstelling tot veel andere meta-analyses uitgevoerd door deskundige wetenschappers die omgaan met hetzelfde probleem. Deze  hebben aangetoond dat CS is een effectieve symptomatische behandeling voor OA is en dat het de progressie van de ziekte kan vertragen. ” aldus prof. Pelletier.

Doelstellingen voor de toekomst
De deskundige zegt dat de resultaten van deze pilot MRI onderzoek  zeer positief en bemoedigend zijn . Gezien de bewezen werkzaamheid en veiligheid van het product, vertegenwoordigt het zeker een zeer waardevolle optie voor artrose patienten. Hoewel hij opmerkt: “Het is belangrijk dat patienten zijn voorzien van CS van een sterk gezuiverde farmaceutische kwaliteit, zoals  gebruikt in dit onderzoek, want dit is de enige die deze effectiviteit en speciaal-, veiligheids-resultaten kan garanderen.”

Jean-Pierre Pelletier, MD, Professor of Medicine, hoofd – Artritis Division, directeur van Artrose Research Unit van de Universiteit van Montreal Ziekenhuis Centrum voor Onderzoek (CRCHUM)
(1) Wildi LM, Raynaud JP, Martel-Pelletier J. et al.. Chondroïtinesulfaat vermindert zowel het kraakbeen verlies in volume en het beenmerg letsels in de knie artrose patienten die starten vanaf 6 maanden na aanvang van de therapie: een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde pilotstudie met behulp van MRI. Ann Rheum Dis, maart 2011; 10.1136/ard.2010.140848. Epub

Prof. Jean-Pierre Pelletier

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen