Ascom en Cetrea brengen revolutie in de zorg

Array

Logistiek communicatiesysteem voor optimale klinische processen in ziekenhuis beleeft Nederlandse primeur op Zorg & ICT 2011
Ascom, specialist in bedrijfskritieke communicatie, en Cetrea, ontwikkelaar van klinisch-logistieke oplossingen, introduceren gezamenlijk een nieuw communicatieconcept voor Nederlandse ziekenhuizen. Het systeem faciliteert optimale communicatie van patientinformatie en doorstroming van patienten in het ziekenhuis. Ook maakt het de prioriteit inzichtelijk. Hierdoor zijn patienten efficienter te behandelen wanneer ze in het ziekenhuis arriveren. Dit bespaart tijd, die van levensbelang kan zijn. Het systeem beleeft zijn Nederlandse primeur op de stand van Ascom op Zorg & ICT 2011 dat van 16 tot en met 18 maart 2011 plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht.

In Denemarken is de constructie al een groot succes. Uit een onafhankelijke evaluatie blijkt dat in Deense ziekenhuizen met het systeem resources vijftien procent efficienter benut worden en dat de productiviteit in totaal met vier procent toeneemt. Niet alleen op de werkvloer zorgt het systeem voor meer in- en overzicht in de werkzaamheden. Ook het management beschikt over stuurinformatie. Deze gegenereerde data kan als basis dienen voor organisatorische aanpassingen die de zorg verder optimaliseren.

Het systeem bestaat uit softwaremodules en intuïtieve touchscreens van Cetrea, en een draadloos netwerk met handsets van Ascom. De combinatie van de software, beeldschermen en de Ascom-apparatuur zorgt voor een unieke oplossing die kosten- en tijdsbesparend werkt. Het personeel weet precies waar in het proces patienten zich bevinden, met inbegrip van het aantal wachtenden, de prioriteit, de verantwoordelijke arts en de operatiestatus. Het is makkelijk om patienten te verdelen of over te dragen door middel van verzoeken die rechtstreeks plaatsvinden op de schermen. Statuswijzigingen en taken worden automatisch gecommuniceerd via interactieve tekstberichten. Waar personeelsleden zich ook bevinden, met de draadloze handsets zijn ze altijd op de hoogte en kunnen ze berichten ontvangen, afhandelen en via spraak overleg plegen met collega’s. De totaaloplossing is volledig af te stemmen op specifieke organisatiestructuren en -procedures.

“In de Nederlandse zorgsector speelt marktwerking een steeds grotere rol. Ziekenhuizen moeten zich profileren om het hoofd boven water te houden. De cruciale zorgfunctie en de efficientie van het systeem van Ascom en Cetrea zorgen ervoor dat ziekenhuizen zich kunnen onderscheiden”, zegt Mark van Gelder, Director Marketing & Product Solutions bij Ascom.

Op de stand van Ascom op Zorg & ICT 2011 (standnummer 09.C038) zijn demo’s van de gezamenlijke Ascom/Cetrea-oplossing te zien. Zorg & ICT 2011 vindt plaats van 16 tot en met 18 maart 2011 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen