Grote Britse prijs voor jonge Nederlandse onderzoeker

Array

Onderzoeker Sander van Kasteren, postdoc-onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) te Amsterdam, zal volgend jaar worden onderscheiden met de Early Career Research Award 2012 van de Biochemical Society. Hij is de eerste Nederlandse onderzoeker die deze Britse prijs voor jonge onderzoekers mag ontvangen.

Serieuze ambitie
De Britse Biochemical Society, die dit jaar haar honderdjarige bestaan viert, is een van de grootste verenigingen binnen de biowetenschappen. Onder de meer dan vijfduizend leden en ereleden behoren verschillende Nobelprijswinnaars.
Met de Early Career Research Award wil de Biochemical Society het belang onderstrepen van onderzoek verricht door jonge onderzoekers in een vroeg stadium van hun carrière. De prijs is bedoeld als stimulans voor onderzoekers met serieuze ambitie, die de wil en de potentie hebben om uit te groeien tot één van de beste onderzoekers ter wereld.

Nieuwste technieken
Een van die jonge onderzoekers is Sander van Kasteren, als postdoc-onderzoeker werkzaam in het Nederlandse NKI-AVL. De prijs wordt mede toegekend op basis van de mogelijke praktische toepassing van zijn onderzoek.
In zijn onderzoek maakt hij gebruik van de nieuwste chemische technieken, zoals chemische modificatie van eiwitten en metabolic labelling, om na te gaan hoe vaccins werken op moleculair niveau. Uiteindelijk kan zijn onderzoek leiden tot betere vaccins tegen onder meer malaria en wellicht ook bepaalde vormen van kanker.

Internationale topkwaliteit
Om in aanmerking te komen voor de prijs, moeten de onderzoeksresultaten voldoen aan de hoogste maatstaven van wetenschappelijk onderzoek. Van Kasteren (Roosendaal, 1978) heeft hier ruimschoots aan voldaan. Zo werden de uitkomsten van zijn in Oxford uitgevoerde promotieonderzoek onder meer gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature.

Van Kasteren werd genomineerd door professor Ben Davis van de University of Oxford, waar hij zijn PhD deed, en door professor Colin Watts (University of Dundee) en dr. Huib Ovaa (NKI-AVL). Na zijn promotie in 2007 kreeg hij, eveneens als eerste Nederlander, een beurs van de Britse Wellcome Trust. Voor zijn huidige onderzoek in het NKI-AVL ontving hij in 2009 een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen