Heeft ergotherapie meerwaarde bij de ziekte van Parkinson?

Ongeveer 10% van de Parkinson patienten wordt momenteel doorverwezen naar een ergotherapeut, terwijl nooit goed is onderzocht of ergotherapie een meerwaarde heeft. Daarom is recent een studie (OTiP) gestart naar het effect van ergotherapie op het functioneren in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven bij mensen met de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson is een progressieve bewegingsstoornis. De complexe en veelzijdige symptomen hebben in toenemende mate een negatieve invloed op het dagelijks leven van de patienten. Ergotherapie richt zich op het helpen verbeteren van het dagelijks functioneren door het geven van strategietraining, adviezen, door het aanleren van andere oplossingen of door het aanbieden van hulpmiddelen. Hierbij staan de vragen en wensen van zowel de patient als van zijn of haar meest betrokken naasten centraal.

Er is wereldwijd nooit goed wetenschappelijk onderzocht of ergotherapie een meerwaarde heeft. De OTiP studie is door het UMC St Radboud te Nijmegen opgezet om antwoord op deze vraag krijgen. Maatschappen neurologie in de regio’s Utrecht, Amersfoort, ’t Gooi, Harderwijk, Zwolle, Zutphen en Deventer werken mee aan het onderzoek. Patienten in die regio’s zullen benaderd worden met de vraag of ze interesse hebben om mee te doen aan de studie. De ergotherapie behandeling wordt geven door ergotherapeuten die extra geschoold zijn in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson (ParkinsonNet therapeuten). Het onderzoek zal drie jaar lopen en wordt gefinancierd door het Prinses Beatrix Fonds en de Parkinson Vereniging.

Bron: Prinsesbeatrixfonds.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen