Patiënten met incontinentie die langer thuis wonen leveren besparing op van 25 miljoen euro

Array

Als 2500 incontinente patienten in Nederland een jaar langer thuis kunnen blijven scheelt dat bijna 25 miljoen euro. Dit toont een recente literatuurstudie aan van Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, naar de kosteneffectiviteit van incontinentiezorg. Zo zal per patient een besparing van ruim 9500 euro op jaarbasis mogelijk zijn wanneer een opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis wordt uitgesteld. De studie wijst op een vermindering van kosten wanneer chronische zieken met langer thuis kunnen blijven wonen met ondersteuning van hun mantelzorgers.

Kostenbesparing
De studie van Vilans geeft aan dat een afname in kosten van 9567 euro mogelijk is wanneer de opname van een patient met incontinentie, die thuiszorg en ondersteuning krijgt van de mantelzorger, met een jaar wordt uitgesteld. Dit betekent dat er landelijk 24,8 miljoen euro bespaard wordt. Twee verschillende scenario’s geven een potentiele besparing die ligt tussen de 1,4 miljoen en 66,2 miljoen euro.


De kwaliteit van leven van zowel de patient als de mantelzorger is vermoedelijk hoger wanneer de opname wordt uitgesteld. Ondanks de doorgaans zware taak van de mantelzorgers lijken deze bereid de last langer te willen dragen om een opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis te voorkomen. Maar ze zijn niet altijd in staat, zowel fysiek als financieel, om deze belastende taak langer voort te zetten.

Reden tot opname
Of incontinentie de hoofdreden is van een opname is nog voor discussie vatbaar. Wel is bekend dat de meest voorkomende reden die mantelzorgers bij een opnamewens opgeven de incontinentiezorg is. Zij zien dit bij wijze van spreken `als de laatste druppel’.
Nader onderzoek zal nodig zijn om de factoren te verkennen die bij uitstel van opname bepalend zijn. Zo zullen de kosten van absorptiematerialen, crisisopnamen en het ontlasten van mantelzorgers in ogenschouw moeten worden genomen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen