Stopzetten Zorginnovatieplatform groot verlies voor de zorg

Array

Het Zorginnovatieplatform (ZIP) heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij het agenderen en adresseren van innovatie in de zorg. VWS vindt dat we nu in de volgende fase terecht zijn gekomen, de fase van acteren. Daarom heeft VWS besloten dat het programma ZIP, inclusief het financiele instrumentarium, wordt stopgezet.

Zorgvernieuwers moeten nog steeds structureel meer ruimte en kansen krijgen en zelfstandig kunnen navigeren door het proces van zorginnovatie. Het ministerie van VWS, het College Van Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en ZonMw hadden, om innovatie te stimuleren, één centraal informatiepunt voor zorginnovaties ontwikkeld. Zorgvernieuwers konden er op het informatiepunt terecht voor de actuele informatie over zorginnovatie, wet- en regelgeving, publieke (financiele) mogelijkheden en goede voorbeelden van zorginnovaties.

Zorginnovatie en eHealth projecten zijn hard nodig omte kunnen voldoen aan de stijgende en veranderende zorgvraag door vergrijzing en toename van chronisch zieken. Ook het dreigend tekort aan personeel en de oplopende zorgkosten kunnen beter worden opgevangen met zorginnovaties en eHealth.

De missie van het ZIP was om innovaties versnellen en aanjagen die bijdragen aan een duurzaam gezondheidssysteem en daarmee het welzijn en de welvaart van de bevolking verhogen. Duurzaam heeft hier betrekking op behoud of verbetering van de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid op de lange termijn. Maar dat dreigt nu een flink terugslag te krijgen nu besloten is dit te stoppen. Projecten moeten dus zelf maar voor financiering zorgen en dat is een flinke tegenslag in de ontwikkelingen voor chronisch zieken en ouderen, omdat de impact van een chronische ziekte of ouderdom op de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van leven groot zijn. Maar ook omdat de toenemende zorgvraag en bijbehorende zorgkosten vooral van deze groep mensen afkomstig zijn. Projecten waar met eHealth-toepassingen veel geld bespaart kan worden. Het ZIP werd opgericht in 2008. Het bestond uit inhoudsdeskundigen, de ZIP-leden, afkomstig uit de zorgsector, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. De leden van het platform waren op persoonlijke titel benoemd door de minister en staatssecretaris van VWS.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen