EPD stuit nog op veel bezwaren in Eerste Kamer

Array

Het elektronisch patientendossier (EPD) koerst af op een afwijzing door de eerste kamer. Dat schrijft het NRC Handelsblad vandaag. VVD, PvdA en SP, samen goed voor 39 zetels, lijken niet te gaan instemmen met het elektronisch patientendossier (EPD). Ze hebben bezwaar tegen het uitwisselen van medische gegevens op deze schaal. Een week voor het debat in de senaat waarin een knoop moet worden doorgehakt over het systeem hebben de fracties van VVD, PvdA en SP, die samen een meerderheid hebben, nog grote bezwaren. De drie partijen verwachten dat ministers van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) hen niet meer kan overtuigen om in te stemmen met een van de grootste ict-projecten in de Nederlandse geschiedenis. De Tweede Kamer ging onder leiding van Ab Klink in 2009 akkoord met het systeem, waarbij alle patienteninformatie in een digitale database terechtkomt.

VVD-senator Heleen Dupuis heeft ‘fundamentele bezwaren’ tegen het EPD, dat volgens haar het aantal medische fouten niet zal doen afnemen. “Ik weet drommels goed dat ik dan tegen mijn eigen VVD-minister stem, maar ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee”, zegt Dupuis in de krant. PvdA en de SP  maken zich zorgen over de betrouwbaarheid, de veiligheid en de privacy van het systeem. D66, GroenLinks en de ChristenUnie en SGP zijn ook nog niet overtuigd. De Eerste Kamer vergadert volgende week dinsdag over het EPD.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen