Veiligheidsdossier om gezondheidsorganisaties te helpen bij prikaccidenten

Array

Veiligheidsdossier gepubliceerd om gezondheidsorganisaties te helpen bij het plannen van een nalevingsstrategie met het oog op de EU-richtlijn inzake de preventie van prikaccidenten
Na de aanname van de nieuwe EU-richtlijn inzake de preventie van prikaccidenten in de ziekenhuis- en gezondheidszorgbranche en op verzoek van gezondheidsprofessionals heeft de toonaangevende internationale producent van medische technologieen BD (Becton, Dickinson and Company) een managementhandleiding uitgebracht om gezondheidsorganisaties te helpen deze belangrijke wetgeving beter te begrijpen en een nalevingsstrategie te plannen.

De Europese Commissie schat dat er zich jaarlijks meer dan een miljoen prikaccidenten in Europa voordoen . De EU-richtlijn (Richtlijn van de Raad 2010/32/EU ) is ontworpen om verwondingen bij gezondheidspersoneel door scherpe medische instrumenten zoals hypodermische naalden en bloedafnamesystemen te helpen voorkomen. Deze verwondingen kunnen leiden tot besmetting van met bloed overdraagbare ziekteverwekkers, zoals hepatitis en HIV. De Richtlijn en de reeds bestaande implementatiehandleidingen van toonaangevende instellingen halen in het bijzonder het gebruik van medische instrumenten ´met ingebouwde veiligheidsmechanismes´ aan .

Naleving van de Richtlijn wordt ten laatste in mei 2013 verplicht, maar veel gezondheidsorganisaties hebben vooruitlopend op deze deadline al veiligheidsprogramma´s geïntroduceerd. Hiermee willen ze hun personeel beschermen en kostbare en schadelijke rechtzaken, kritiek van regelgevers of gerechtelijke bevelen, boetes, compensatieclaims en reputatieschade voorkomen .

BD heeft haar ervaring (verkregen door haar werk met een grote verscheidenheid aan progressieve gezondheidsorganisaties in Europa en de rest van de wereld) samengebracht in een managementhandleiding, die ontworpen is om ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen te helpen bij het plannen van hun nalevingsstrategieen.

Alexander Alonso, Country Business Director Benelux, BD Medical – Surgical Systems, deelt mee dat: “Progressieve gezondheidsorganisaties uit heel Europa vinden dat er zeer duidelijke argumenten bestaan om vóór de verplichte deadline over te gaan op medische instrumenten met ingebouwde veiligheidsmechanismes en hebben daarom al maatregelen genomen. BD heeft inmiddels al veel gezondheidsorganisaties geholpen bij het plannen en implementeren van hun overgangsstrategie en maakte hierbij gebruik van de ervaring van Europese ‘early adopters’, de omschakeling in de V.S. sinds de veiligheidswetgeving van 2000 en de Europese regio´s waar al verplichte voorwaarden bestaan.”

Yann Wouters, Sales & Marketing Director Benelux, BD Diagnostics – Preanalytical Systems: “Ons onderzoek heeft uitgewezen dat beroepszorgverleners bezorgd zijn dat de bekendheid met de nieuwe EU-wetgeving nog niet voldoende wijdverspreid is. We hopen dat deze managementhandleidingen het bewustzijn en de kennis van gezondheidsorganisaties helpen te vergroten.”

De managementhandleiding bestaat uit:
• een kort overzicht van de Richtlijn;
• meerdere ervaringen van medische experts over conversie zoals deze zijn geïmplementeerd door gezondheidsorganisaties die al zijn overgegaan;
• een overzicht van het BD Safety Concept;
• definities van veiligheidsinstrumenten en best practices.

Deze managementhandleiding, De vele aspecten van veiligheid, kan worden verkregen op de website van BD: http://www.bd.com/nl/ of door een e-mail te sturen naar: [email protected]

Recente artikelen