Uitgave tabloid ‘Proeftuinen van vernieuwend zorgaanbod’

Array

Door snellere en intensievere revalidatie voor ouderen, verbetert de kwaliteit van hun leven. Daarnaast wordt de geriatrische revalidatiezorg in de nabije toekomst overgeheveld van AWBZ naar Zorgverzekeringswet. Ontwikkelingen die in 17 proeftuinen onderzocht worden. In de tabloid ‘proeftuinen van vernieuwend zorgaanbod’ staan de eerste ervaringen beschreven.

“De totale sector voor geriatrische revalidatiezorg (zorgverzekeraars en aanbieders) kunnen van de proeftuinen leren met het oog op de overheveling in 2012. Een ontwikkeling die wij allemaal met veel interesse volgen”, aldus Koster in het voorwoord van het tabloid.
Overheveling
Revalidatiezorg zal straks niet meer uit de AWBZ gefinancierd worden, maar uit de Zorgverzekeringswet. Een positieve ontwikkeling, vindt ActiZ, omdat de geriatrische revalidatiezorg op herstel is gericht en beter past in de Zvw. ActiZ verwacht dat de totale zorg in de keten daardoor beter op elkaar gaat aansluiten en de kwaliteit in de keten verbetert. Het ziekenhuisverblijf kan korter worden, de revalidatie intensiever en daardoor korter waardoor de client eerder naar huis kan.

Proeftuinen
Dat overhevelingsproces gaat niet zomaar, daarom heeft ActiZ gepleit voor proeftuinen waar een vernieuwend aanbod kan worden ontwikkeld en de aansluiting tussen de ketenpartijen kan worden gestimuleerd. Ook worden knelpunten in kaart gebracht. In 2011 zijn 17 proeftuinen gestart. Daarin werken verpleeghuizen, ziekenhuizen, revalidatieklinieken, thuiszorg, andere eerstelijnsorganisaties zorgkantoren en zorgverzekeraars samen.

De eerste uitgave van het tabloid beschrijft een aantal proeftuinen, die vernieuwend zorgaanbod inzetten. De samenwerkende partijen komen aan het woord; in deze eerste uitgave zijn dit Laurens en Vivium, Agis en het ministerie van VWS. De vernieuwing en de revalidatiezorg staat nog in de kinderschoenen, maar alle deelnemers zijn onverminderd enthousiast, blijkt uit deze verhalen.

Leden van ActiZ vinden hier meer informatie over de proeftuinen.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen