Bijna altijd klachten bij ‘onnatuurlijke’ overgang

Array

De overgang komt voor de meeste vrouwen rond hun 50e op een natuurlijke manier. Helaas kan het stoppen van de menstruatie ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een operatie aan de eierstokken, chemotherapie of bestralingen. Zo abrupt in de overgang raken vergt een enorme omschakeling, uit onderzoek is nu gebleken dat bijna al deze vrouwen ook overgangsklachten krijgen.

Vrouwen die door een operatie beide eierstokken verliezen, komen meteen in de overgang en vaak treden de klachten die bij de overgang horen al na een paar dagen op. Als er één eierstok achterblijft neemt die meestal de functie van de weggenomen eierstok over en is er geen sprake van een vervroegde overgang. Als alleen de baarmoeder verwijderd wordt, heeft dat ook geen invloed op de functie van de eierstokken. De menstruatie stopt dan wel maar dat heeft niets met de overgang te maken.

De eierstokken kunnen ook vernietigd worden door bestraling of chemo. Als ze abrupt worden vernietigd dan heeft dit hetzelfde effect als een operatieve verwijdering. Je komt dan meteen in de vervroegde overgang, meestal met behoorlijk heftige klachten. Soms worden de eierstokken langzaam afgebroken door chemo, dan gaat de overgang ook een stuk minder heftig van start.

Onderzoek
Een onderzoek onder 544 overlevers van gynaecologische kanker laat zien dat 80% één of meerdere overgangsverschijnselen heeft. Hoewel 24% van de vrouwen hormoontherapie gebruikten, heeft dit een minimaal effect. 78% van die vrouwen ervaart nog steeds storende klachten.

Overgangsverschijnselen worden geassocieerd met andere gezondheidsproblemen en hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.  “Het feit dat de grote meerderheid van deze vrouwen overgangsklachten heeft, laat zien dat er veel ruimte is voor verbetering als het gaat om de manier waarop we bij deze vrouwen met de klachten omgaan.”

“Het is belangrijk dat er bewustzijn is omdat steeds meer vrouwen in een eerder stadium de diagnose gyneacologische kanker krijgen. Veel van die patienten zijn relatief jong en eigenlijk nog helemaal niet aan de overgang toe. Dit is een issue die een enorme impact op hun kwaliteit van leven kan hebben voor een hele lange periode.”

De overgang
Als je er van uit gaat dat de gemiddelde leeftijd om in de overgang te raken rond je 50ste ligt, denk je er nog niet over na als je eind 20, of midden 30 bent. Als je dan toch in de overgang raakt door bijvoorbeeld ziekte, is dat vaak een hele klap. Het is dan niet alleen een lichamelijke verandering maar wellicht moet je dan ook je hele toekomstperspectief bijstellen. Als je nog geen kinderen hebt maar die wel graag wilt bijvoorbeeld. Ook als je wel op een ‘normale’ leeftijd in de overgang raakt, kan dat veel impact hebben op je leven.

Care for Women
Heb je vragen over de overgang? Wil je graag een goed gesprek met iemand die gespecialiseerd is in dit soort zaken? De Care for Women specialiste is er voor jou als het gaat om voorlichting en het beantwoorden van jou vragen over dit onderwerp. Klik hier om direct een afspraak te maken met een Care for Women specialiste bij jou in de buurt!

Recente artikelen