Merck moet besluit afwijzing overnamekandidaat Organon alsnog ter advies voorleggen

In het kort geding rondom Organon heeft de voorzieningenrechter bepaald dat Merck het besluit tot niet verder onderhandelen met een overnamekandidaat alsnog ter advies moet voorleggen aan Raad van Commissarissen, Ondernemingsraad en vakbonden. Merck moet daarbij inzage geven in de door haar gemaakte berekeningen van het vermogensverlies en de winst per aandeel die het gevolg zou zijn van afwijzing van het bod. Dit betekent dat de eis gedeeltelijk is toegewezen. Partijen hebben op 1 september 2010 een overeenkomst gesloten waarin is bepaald hoe met overnamekandidaten en hun voorstellen zou worden omgegaan. Daarin staat onder meer dat als Merck of Organon niet zou willen instemmen met een voorgestelde overname, zij dat eerst aan vertegenwoordigers van de Raad van Commissarissen, de Ondernemingsraad en de vakbonden (via de zogenoemde “Advisory Body”) moet voorleggen. Merck is deze afspraak niet nagekomen. Zij zal het voornemen om niet in te stemmen met het overnamebod alsnog aan de Advisory Body moeten voorleggen en ook inzicht moeten geven in de aan haar voornemen ten grondslag liggende berekeningen. In zoverre is de eis toegewezen. Afgewezen is echter de eis om op het overnamebod in te gaan, omdat er uit de eerder genoemde overeenkomst geen plicht voor Merck voortvloeit om indien aan bepaalde criteria is voldaan, hoe dan ook met een overname in te stemmen.

Nadat Merck het besluit om niet verder te onderhandelen met partij X alsnog aan de Advisory Body ter advisering heeft voorgelegd zijn verschillende uitkomsten mogelijk:
– de Advisory Body weet Merck c.s. ervan te overtuigen dat zij het bod van partij X alsnog moet aanvaarden;
– de Advisory Body weet Merck c.s. ervan te overtuigen dat zij met partij X moet voort onderhandelen;
– de Advisory Body weet Merck c.s. van geen van beide te overtuigen. In dat laatste geval geldt volgens de overeenkomst dat partijen terugkeren in hun feitelijke en juridische positie van voor de overeenkomst. –

LJ Nummer

BP7454

Bron: Rechtbank Amsterdam
Datum actualiteit: 11 maart 2011

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen