Ex-neuroloog Jansen Steur zeker vervolgd door OM

Array

De neuroloog die bij talrijke patienten foute diagnoses stelde wordt zeker vervolgd zo meldt TC Tubantia. Hij deed dat soms zonder deugdelijk onderzoek. Zelf wijt hij de fouten aan zijn medicijnverslaving. Dat was ook de reden dat hij in 2004 het ziekenhuis moest verlaten. De zaak werd stilgehouden door de toemalige MST-leiding en de Inspectie. De affaire kwam in volle omvang aan het licht, nadat begin 2009. Omlangs kwam de neuroloog weer negatief in het nieuws. Hij was weer in Duitsland aan het werkgegaan als neuroloog. Het OM bevestigde deze week dat het zeker tot een strafrechtelijk onderzoek komt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Ex-neuroloog Jansen Steur zeker vervolgd door OM"

  1. Siegfried van Hoek

    Voor ieder die wil weten met welke moeite de afwikkeling van deze zaak in gang ging. Het is aan Palsgroep advocaat Yme Drost te danken dat hij de zaak in de media bracht, waardoor zeker drie jaar nadat de kwalijke handelingen bekend waren de zaak pas in beweging ging komen. De onderzoeksverslagen commissie van Traaij liegen er niet om (Waar was de patient etc).

    Dr Janssen Steur claimt dat het een en ander te wijten is aan een medicijnverslaving welke hij opdeed als gevolg van de medicatie na een auto-ongeluk ergens rond 2000. Maar deze man was in 1986 al zo bezig, en dan spreken we van doelgericht gebruik van patienten. Het gaat hier mijns inziens niet om onverschilligheid… maar helaas om een verschijnsel wat zich voordoet in de medische sector als uitwas van de protectiecultus: u riskeert als patient in handen te vallen van een carriereavonturier. Ik denk dat we Dr. Janssen Steur niet als zondebok moeten maken voor een cultuur die onderhuids gaande is. Laten we eens eerlijk met elkaar omgaan WVS!

    Ik denk dat de kwalijke setting een smet werpt op de hard werkende mensen in de zorg. Meestal is het juist het verplegend personeel die patienten wel vertellen wat er aan de hand is de zwijgcultus van artsen ten spijt… Dat mag beter. En de gehele letselschade behandeling mag op de schop. Gewone letselschade moet helemaal niet om claims gaan, alleen grove nalatigheid en misbruik hoort hard aangepakt te worden. Het excuus dat men geen Amerikaanse toestanden wilt is vals, immers fraude en schending van wet zijn in Nederland gaande als er sprake is van letselschade, waarbij de patient vaak wordt gepsychiatrseerd.

    Een oorzakelijke fout is in het wetboek, dat de medicus altijd een oplossing moet bieden voor een medisch probleem, maar die is er niet altijd. Vervolgens wordt er een protectiecultus rond de onvolkomenheden gebouwd. Op zich is dit nog niet het grote probleem, maar het blijkt dat de protectiecultus erg negatieve bijwerkingen schept zoals medisch misbruik, maar ook het psychiatriseren van letselschade-patienten en patienten die een onbehandelbare aandoening hebben. Het behandelingsprotocol biedt houvast en tegelijk beperkingen. Medisch misbruik betreft vaak een heimelijk onderzoek wat niet altijd in het belang van de patient hoeft te zijn… wat het behandelingsprotocol zonder extra voorwaarden omzeilt. De gelegeheid maakt de dief, in dit geval van de rechten van de patient.

    Positief is dat het vervolgen van Dr Janssen Steur een eerste stap is naar eindelijk eens een wantoestand in de zorg aan te pakken. Feit is wel dat we mijns inziens van een cultuuruitwas moeten spreken als gevolg van de zwijgcultus en niet van een verwijtbare actie van een enkele arts. En de politiek is hier net zo debet aan. Er is immers geen trias politica in de zorg.

  2. Siegfried van Hoek

    In retroperspectief op wat ik voorgaande schreef kan ik de situatie ook omgekeerd bekijken:

    Het is natuurlijk een goede zaak dat het OM vervolg insteld, maar aan de zaak Janssen-Steur kleven twee kanten: enerzijds het ontoelaatbaar handelen van een arts en het doorbreken van een taboe (medisch schenden van patienten), en anderzijds het aspect van beoordelen van letselschade in aansprakelijkheid in causaal verband waar veel weerstand rond bestaat in praxis.

    Omgekeerd gaat de beoordeling van letselschade eigenlijk over verwijtbaarheid. Ik zou daarom graag uw aandacht willen vragen voor http://www.slideshare.net/adaqcra/herschreven-uitgebreider-commentaar-op-het-artikel-me-di-c. Ik vond het opmerkelijk dat naar mijn weten er in Nederland hier geen sterk beleid mee wordt gemaakt, terwijl het mijns inziens echt het eureka is, waar iedereen mee gediend is. In Amerika bleek het inderdaad de oplossing te zijn, alhoewel de ontwikkeling ervan vanwege de sterke juridische cultuur wel remmingen ondervo(i)nd(t).
    Implementatie van een dergelijke wetgeving zou in Nederland effectiever ontwikkelen denk ik, mits men werkelijk een eerlijke zorgmarkt wil. Ik bedoel wat kost een verkeerd afgezet been 18.000 euro? Alsof je daar mee geholpen bent… Niet te spreken over de juridische kosten, het traject van jaren en secundaire vicitmisatieaspecten etc etc… Maatschappelijke ondersteuning is wenselijker, en onderzoek naar fenomenen, waarbij ernstig verwijtbare handelingen vervolgd moeten worden.
    De MeDIC act van mr. Obama/ms. Rodham-Clinton is een goed model.

    Laten we zien wat er voor ontwikkelingen gaan voortkomen in concequentie uit het voornemen van het OM om vervolg in te stellen, afhankelijk van hetgeen er door het OM wordt gesteld.

Comments are closed.

Recente artikelen