Covey beter dan de Bijbel

Het boek Prediker in het Oude Testament zegt in hoofdstuk 7 vers 15: ‘Een rechtvaardig mens gaat aan zijn rechtvaardigheid ten onder, een onrechtvaardig mens leeft lang ondanks zijn slechte daden’. Ik kwam dit citaat tegen in het boek ‘Prediker voor managers’ van Jan Hoogland en Maarten Verkerk, hoogleraren christelijke filosofie, ethiek en organisatiekunde.

Ik kreeg het boek onlangs van een Masterclass deelnemer. Hun boek van 160 pagina’s bood mij reflectie aan het einde van een aantal werkdagen. Alle verzen uit het boek Prediker komen in drie delen aanbod:
1.alles is lucht en leegte
2. leef uw leven
3. zin in uw leven.

De auteurs vertalen die verzen in handelingssuggesties voor managers. Veel levenswijsheid komt langs in prettig geschreven hoofdstukken. Het bovengenoemde vers 7.15 wordt door  de auteurs vergeleken met de wijsheid van Stephen Covey in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Deze auteur pleit voor levensprincipes, voor altijd rechtvaardig zijn. Want, ‘op de korte termijn hebt u wel voordeel, maar op lange termijn werkt het overtreden van uw levenswet zich altijd tegen u’. Hoogland en Verkerk komen er niet goed uit wie van beiden gelijk heeft: Prediker of Covey. Ik wel: ik kies voor Covey.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen