Huisartsen doen klemmend beroep op Eerste Kamer de invoering van het Landelijk Elektronisch Patiënten Dossier af te wijzen.

Array

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, VPHuisartsen, heeft de leden van de Eerste Kamer gevraagd om komende dinsdag, de wet over de invoering van het Landelijk Elektronisch Patienten Dossier [L-EPD] af te wijzen.

De belangrijkste argumenten van de beroepsorganisatie tegen invoering van het huidige L-EPD zijn het gevaar van schending van de privacy van patienten en van het beroepsgeheim van artsen.  Daarnaast het ontbreken van wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat het L-EPD honderden (‘vermijdbare’) doden per jaar zal voorkomen.

Patienten die hun behandelend (huis)arts vaak allerlei privégegevens toevertrouwen moeten op volstrekte geheimhouding kunnen rekenen. Volgens de huisartsen zal wanneer straks honderdduizenden hulpverleners toegang krijgen tot deze vertrouwelijke informatie misbruik vroeg of laat niet uitgesloten kunnen worden. VPHuisartsen wijst in dit verband op de publicaties van WikiLeaks en het succesvol hacken bij ondermeer het Pentagon en Amerikaanse zorgverzekeraars. “Inzage door onbevoegden zoals overheidsinstanties en verzekeraars of criminelen kan hooguit achteraf bestreden en bestraft maar niet gegarandeerd voorkomen worden. Het kraken van beveiligde ICT-data in het verleden, zou een les voor ons moeten zijn” aldus de huisartsen.

VPHuisartsen meent dat het optimaliseren van regionale, kleinschalige en beveiligde gegevensuitwisseling waarbij op verzoek van de patient zelf, gecontroleerd, medische informatie kan worden versterkt en ingezien, het meest haalbare is.

De Eerste Kamer wordt voorgehouden, ondanks de reeds gemaakte kosten voor het L-EPD project tot nu toe: “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”.

Bron: Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen