Debat Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) opgeschort

Array

Minister Schippers heeft na de kritische geluiden om bedenktijd gevraagd
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 15 maart het debat over de invoering van een landelijk elektronisch patientendossier (EPD) opgeschort. Dit gebeurde mede op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij vroeg bedenktijd om een antwoord te formuleren op de vele bezwaren die de Kamer tijdens de eerste termijn van het debat werden ingebracht. De behandeling van de voorgestelde wetswijziging wordt op 29 maart voortgezet met een antwoord van de regering. Voor die datum zal de minister schriftelijk reageren op de bedenkingen en vragen die door meerdere Kamerfracties zijn verwoord.

De kritische vragen waren afkomstig vab  de PvdA, SP en VVD. Een meerderheid van de Eerste Kamer ziet vooralsnog weinig in een verplichte invoering van het L-EPD, zo meldt Computable. De VVD lijkt het meest kritisch over de voorstellen van Schippers. Zo kwalificeerde Heleen Dupuis van de VVD de verplichting voor zorgverleners om zich op het epd-systeem aan te sluiten als ‘overmoedig’. Zij verzocht de minister om meer details van het ontwerp van het zogeheten landelijke schakelpunt.

Aan de orde is een wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg, in verband met de elektronische informatieuitwisseling in de zorg (31.466). Deze wetswijziging maakt de weg vrij voor de invoering van een landelijk elektronisch patienten dossier. De kritiek van een groot deel van de Eerste Kamer spitst zich toe op invoering van een Landelijke Schakelpunt (LSP). Dit maakt het mogelijk om lokaal of regionaal opgeslagen gegevens van patienten snel te raadplegen, ook als een client wordt geholpen in een andere regio dan zijn of haar eigen woonomgeving.

Beperkt opzet EPD
Een grote meerderheid in de Kamer plaatst vraagtekens bij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van patienten als een landelijk EPD wordt ingevoerd in de vorm zoals de regering die nu voorstelt. De CDA-fractie kan echter onder voorwaarden instemmen met invoering van een landelijk EPD. CDA-woordvoerder Franken stelt voor dat het EPD voorlopig beperkt blijft tot een ‘waarneemdossier’ en een medicatiedossier. Stapsgewijs kan volgens het CDA daarna een uitbreiding van het EPD worden gerealiseerd. De fractie van D66 is voorstander van een Landelijk Schakelpunt, maar heeft bedenkingen over de veiligheid van het systeem. Andere Kamerfracties zijn over dit aspect zeer kritisch en lieten in de eerste termijn weten het wetsvoorstel niet te zullen steunen.

VVD-senator Dupuis vatte de kritiek van haar fractie aldus samen: “Waarom deze wet zo en waarom deze wet nu?” De woordvoerders Tan (PvdA) en Slagter-Roukema (SP) pleitten ervoor om het elektronisch patientendossier geleidelijk aan, en vooral van onderop op te bouwen. Senator Tan: “De les uit het verleden is om dergelijke systemen kleinschalig te houden in het belang van risicobeperking ten aanzien van de betrouwbaarheid.” SP-Kamerlid Slagter-Roukema adviseert de minister: “Houd systemen kleinschalig, het risico op schending van privacy wordt daarmee beperkt en is beter te overzien.”

Minister Schippers heeft na de kritische geluiden om bedenktijd gevraagd. Zij heeft beloofd voor 29 maart schriftelijk op de vragen te reageren. Daarna wordt het debat in de Eerste Kamer voortgezet.

Bron: Eerste Kamer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen