Reactie m.b.t. valcalamiteiten bij ouderen

Array

Rijksoverheid
Antwoord van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner  aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gevraagd was aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een afschrift van het antwoord van de brief, die mevrouw L. van Wijk op 25 januari 2011 schreef over valcalamiteiten bij ouderen. Omdat dit onderwerp op het beleidsterrein van de staatssecretaris ligt, krijgt men van haar een antwoord.

De genoemde brief heeft zij,  noch haar collega, in originele vorm ontvangen en dus ook niet voorzien van een antwoord. De staatssecretaris: “Uiteraard kan ik u wel een reactie geven op de inhoud van de brief zoals door u bijgevoegd. Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor de betrokkenheid van mevrouw Van Wijk bij de zorg. Zij zet zich in voor kwetsbare mensen die ongetwijfeld uitkijken naar haar regelmatige bezoek aan het verzorgingshuis en verdiept zich zelfs in vakliteratuur na constatering van een knelpunt.

Wat betreft het inhoudelijke onderwerp, valcalamiteiten, ben ik blij te kunnen lezen dat dit verzorgingshuis zich ervan bewust is dat het gebruik van vrijheidsbeperkende middelen zoals Zweedse banden en bedhekken contraproductief is in het wegnemen van valrisico’s. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat bewoners van instellingen die deze vrijheidsbeperkende maatregelen niet meer gebruiken weliswaar vaker vallen, maar niet met ernstiger letstel. Het toegenomen risico op een valpartij weegt in verreweg de meeste gevallen niet op tegen de fysieke en vooral emotionele belasting voor een client wanneer zijn vrijheid wordt beperkt. Dat wil niet zeggen dat valrisico’s dan voor lief moeten worden genomen.

Gelukkig komen er steeds meer handelingsalternatieven beschikbaar in het kader van valpreventie. Dat varieert van duidelijke looppaden binnen de instelling tot het gebruik van bedden die volledig tot op de grond kunnen worden gebracht. Mevrouw Van Wijk stelt als alternatief voor om meer melatonine en daglicht te gebruiken, omdat dat een positief effect zou hebben op het aanmaken van slaaphormonen. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen die hun werk hebben gemaakt van het onderzoeken en terugdringen van valrisico’s, bijvoorbeeld op de valpoli’s in ons land, ook kijken naar het effect van medicatie, melatonine en daglicht. Ik ben er echter zeer terughoudend in om deze experts daarin extra aanwijzingen te geven. Polyfarmacie (het gebruik van meerdere geneesmiddelen tegelijk) is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van vallen. “

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen