Borstvoeding blijft beste keuze

Array

Borstvoeding zou niet beter zijn voor de relatie tussen moeder en kind dan flesvoeding, zo berichtte de media afgelopen dagen. Aanleiding was een promotie-onderzoek van Jarno Janssen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het Voedingscentrum betreurt dat met dit onderzoek een eenzijdig beeld wordt geschetst van de voordelen van borstvoeding.

Janssen richtte zich in zijn onderzoek op het gehalte cortisol in het bloed van de baby. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op pijn of fysieke stress, zoals bij honger, kou of een inenting. De gehaltes cortisol bij flesgevoede baby’s waren even hoog als bij borstvoedingbaby’s. Geconcludeerd werd dat borstvoeding niet beter is voor de moeder-kindband.

Knuffelhormoon

Bij borstvoeding spelen ook andere stoffen een rol. Zo zorgt huid-op-huid-contact bij borstvoeding voor de aanmaak van oxytocine, vaak ook wel het `knuffelhormoon’ genoemd. Hierdoor wordt het kind, maar ook de moeder rustiger en ontspannen. Ook ervaren baby’s minder pijn, bijvoorbeeld wanneer zij een hielprik krijgen en direct er na borstvoeding krijgen.

Gezondheidsvoordelen
Hiernaast biedt borstvoeding nog vele andere gezondheidsvoordelen. Borstvoeding beschermt het kind tegen maag-darminfecties, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Ook zijn er aanwijzingen dat het astma, piepen op de borst en eczeem helpt voorkomen. Het Voedingscentrum blijft dan ook bij het standpunt dat borstvoeding de beste voeding voor een kind is.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen