Q-koortsvaccin blijkt effectief

Array

Het vaccin tegen de Q-koorts lijkt te werken. Volgens onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn gevaccineerde geiten minder vaak besmet met het virus.Geiten en schapen die gevaccineerd zijn met het Q-koortsvaccin Coxevac® dragen vele malen minder Coxiella burnetii-bacterien bij zich dan niet-gevaccineerde dieren. Dat concluderen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in hun onderzoek naar het effect van de Q-koortsvaccinatie op met Q-koorts besmette bedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de ruiming van drachtige geiten en schapen eind 2009, begin 2010, in opdracht van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en in samenwerking met de GD Deventer en het Centraal Veterinair Instituut.

Van de geiten die voor het eerst drachtig waren (jonge geiten) is een uitstrijkje genomen en vruchtwater verzameld. Van de drachtige melkgevende geiten zijn daarnaast melkmonsters genomen. Uit de analyse van de resultaten bleek dat de dieren die gevaccineerd waren met het Q-koortsvaccin Coxevac®, aanzienlijk minder vaak de Coxiella burnetii-bacterien bij zich hadden in vruchtwater, uitstrijkjes en melk, dan de dieren die niet gevaccineerd waren. Dit effect was het sterkst in vruchtwater en bij de jonge dieren.

Verminderd risico
Niet-gevaccineerde jonge geiten hebben tientallen keer meer kans om de Coxiella burnetii-bacterie in het vruchtwater te hebben dan gevaccineerde jonge geiten. Uitscheiding van C. burnetii is het hoogst tijdens lammeren en abortus, waarbij besmet vruchtwater, vruchtvliezen en de moederkoek in de omgeving terecht komen. Daarom maken de onderzoekers uit de resultaten op dat vaccinatie besmetting van de omgeving kan verminderen, en daarmee kan bijdragen aan een verminderd risico voor de mens. Het onderzoek is gepubliceerd in de maarteditie van het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

Reden onderzoek
C. burnetii is de bacterie die Q-koorts bij mensen veroorzaakt. Eind 2009 besloot  de overheid uit voorzorg om vóór het aflammerseizoen van 2010 alle drachtige melkgeiten en melkschapen op geïnfecteerde bedrijven te ruimen. Om na te gaan welke effecten het vaccineren had, zijn de geruimde dieren onderzocht nadat ze geeuthanaseerd waren. Op de dag van hun ruiming zijn 957 drachtige dieren van 13 besmette bedrijven bemonsterd.

Bron UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen