Bestrijding infectieziekten vergt integrale aanpak

Array

Hoogleraar Jan Hendrik Richardus in oratie: “Nu doortastend optreden om strijd tegen infectieziekten niet te verliezen”
Bestrijding van infectieziekten is in Nederland succesvol, maar dat is geen reden om op onze lauweren te rusten. De nogal abstract ervaren dreiging van infectieziekten is reeel en als wij nu niet doortastend optreden, bestaat het gevaar dat wij de strijd tegen infectieziekten op allerlei fronten alsnog zullen verliezen. Een integrale aanpak is noodzakelijk. Dit en meer stelt prof.dr. Jan Hendrik Richardus bij de aanvaarding op 18 maart van zijn ambt van hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid aan het Erasmus MC.

Infectieziekten zijn voor een groot deel vermijdbaar en in het verleden zijn grote successen geboekt in de bestrijding. Desondanks bestaat er nog steeds dreiging vanuit infectieziekten, die vanwege de toegenomen complexiteit van de samenleving alleen maar is toegenomen. In zijn oratie pleit Jan Hendrik Richardus, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, daarom voor een nieuwe aanpak in de infectieziektenbestrijding. Richardus: “Die aanpak kenmerkt zich door integratie op drie niveaus: de visie op gezondheid, het concept van bestrijding en de politieke agenda.”

In de traditionele visie staat de menselijke gezondheid centraal. Deze wordt beïnvloed door gezondheid van dieren en veranderingen in het ecosysteem. Richardus: “Dit belet een juist begrip van de sterke verwevenheid van onze gezondheid met die van onze omgeving. Je ziet dat vooral bij artsen: de medische opleiding is bijna geheel gericht op het menselijke lichaam en er wordt nauwelijks aandacht besteed aan bijvoorbeeld biologie en ecologie. De visie die ik voorsta verenigt menselijke gezondheid, dierlijke gezondheid en het ecosysteem in één concept, waarbij rekening wordt gehouden met de sterke interactie tussen de componenten.” Met integratie in de bestrijding doelt Richardus op nauwe samenwerking tussen biomedische en sociale wetenschappen. Als voorbeeld noemt Richardus vaccinatie: “Er kunnen nog zulke goede vaccins worden ontwikkeld: die hebben geen enkel nut als de doelgroep zich niet wil laten vaccineren.” Een integrale politieke agenda, waarbij het volksgezondheidsbeleid gelijkwaardig is aan andere beleidsterreinen zoals economie en veiligheid”, vormt volgens Richardus de enige manier om infectieziekten het hoofd te bieden. Richardus: “Er moet, ook internationaal, een samenhang bestaan tussen gezondheid, veiligheid en economische ontwikkeling.” In zijn oratie belicht Richardus de wereldwijde aanpak van lepra en de Nederlandse aanpak van Q-koorts.

Naast hoogleraar op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC is Richardus onderzoeker bij de GGD Rotterdam-Rijnmond en wetenschappelijk hoofd van het Huisman Onderzoekscentrum voor Infectieziekten en Publieke Gezondheid.

Voorafgaand aan de oratie organiseren de GGD en het Huisman Onderzoekscentrum voor Infectieziekten een symposium met de titel: “Vatbaar voor visies? Conflicterende paradigma’s in de infectieziektenbestrijding.” Het symposium vindt plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam en duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens het symposium wordt ingegaan op de oorzaken van oude en nieuwe infectieziekten. Sprekers zijn onder andere prof.dr. Ab Osterhaus, viroloog, prof. dr. Mart van Lieburg, medisch historicus, mw. Mr. Nebahat  Albayrak, Tweede Kamerlid PvdA en drs. Ruud Meij, filosoof. Zie de bijlage (pdf) voor het programma. De oratie start stipt om 16.00 uur in de Aula van de Erasmus Universiteit.

Recente artikelen