Verloskundigen en kraamzorg moeten weer samen

Array

Vorige week maandag stond op deze site het bericht  (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl, doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’)   ‘Verloskundigen en kraamverzorgenden werkten vroeger beter samen, ja toch’? Anneke Dantuma is manager bij STBN, een adviesbureau voor eerstelijnsverloskundige. Zij juicht hernieuwde samenwerking toe en mailt:

‘Vanuit STBN hebben we veelvuldig contacten met verloskundigen. Vanuit deze contacten zien we regelmatig de behoefte bij verloskundigen om met een vast team van kraamverzorgenden te werken. Deze behoefte bestaat ook bij de jongere verloskundigen die ‘vroeger’ niet gekend hebben en ontstaat momenteel vooral door het grote aantal kraamzorgaanbieders waarmee samengewerkt moet worden. Met teveel aanbieders wordt inhoudelijke afstemming een moeilijke en tijdrovende klus. (?)

STBN wil in 2011 gaan experimenteren met deze ouderwetse vorm van samenwerken in een nieuw, eigentijds, jasje: een team van kraamverzorgenden dat exclusief ingezet wordt door een of een aantal verloskundige praktijken (het oude jasje). Waarbij ook nog eens de financiele schotten tussen kraamzorg en verloskunde verdwenen zijn en waarbij ICT ondersteuning aan zorgverleners (recentelijk Accouche aangekocht) een belangrijke rol gaat spelen (het nieuwe jasje).’

Tot zover dit bericht. Het Julius-onderzoek over onder meer de samenwerking tussen beide beroepsgroepen wordt dit voorjaar openbaar.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen