Yasin Temel wint Hersenstichting-Wetenschapstrofee

Array

De winnaar van de Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap 2011 is dr. Yasin Temel (33), die fundamenteel onderzoek doet naar diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson, depressie, Alzheimer en de ziekte van Huntington. Volgens de jury zette hij een nieuwe onderzoekslijn op die hij in de loop der jaren verder wist uit te bouwen. ‘Hij is productief, zijn werk is vernieuwend en hij maakt gebruik van geavanceerde nieuwe technieken.’ De Trofee werd voor de zevende maal uitgereikt tijdens de Nationale Hersenlezing op vrijdag 18 maart in de Jaarbeurs te Utrecht.

Het fundamentele onderzoek dat Temel uitvoert heeft tot doel om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor patienten. Temel weet daarbij de brug tussen het laboratorium en de kliniek te slaan, doordat hij zijn onderzoekswerk combineert met zijn werk als neurochirurg. Hij wordt internationaal erkend als een expert op het gebied van diepe hersenstimulatie. Zijn werk wordt voor een groot deel gefinancierd uit fondsen die hij zelf heeft geworven en hij heeft vele internationale publicaties op zijn naam.

Temel studeerde geneeskunde in Maastricht en startte aansluitend met een specialisatie tot neurochirurg. Hij onderbrak deze opleiding voor zijn promotie-onderzoek en hij promoveerde in 2007 cum laude. Daarna zette hij zijn opleiding tot neurochirurg voort, terwijl hij tegelijkertijd zijn onderzoekslijn verder uitbouwde.

Temel onderzoekt de effecten van diepe hersenstimulatie (DBS) op verschillende hersenkernen, om meer inzicht te krijgen in de werking en bijwerking van deze behandeling. Bij Parkinsonpatienten bijvoorbeeld kan diepe hersenstimulatie, naast een verlichting van de motorische symptomen, ook leiden tot ongewenste gedragsveranderingen. Hij liet zien dat de hersenkernen die elektrisch gestimuleerd worden bij de Parkinsonbehandeling, de verbindende schakel vormen tussen motorische hersengebieden en hersengebieden die een cognitieve en emotionele functie hebben. Dit verklaart hoe elektrische stimulatie kan leiden tot een verbetering van de motorische symptomen en tegelijkertijd tot gedragsverandering.

De jury verwacht dat Yasin Temel zich verder zal ontwikkelen tot een toponderzoeker van internationale faam. Zijn onderzoeksresultaten zullen in de toekomst zeer waarschijnlijk de basis vormen van nieuwe behandelingen. De jury bestond uit prof. dr. Luciano Fasotti, juryvoorzitter en neuropsycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Hersenstichting (WAR), dr. Gisela Terwindt, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum en lid van de WAR, en namens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie prof. dr. Philip Scheltens, neuroloog aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam en lid van de Raad van Toezicht van de Hersenstichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen