Antwoorden op vragen over buikwandcorrectie

Array

Rijksoverheid
Antwoord van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de directeur Zorgverzekeringen, drs. G.G.J. Klein Ikkink, op vragen van een mevrouw over buikwandcorrectie
Deze vragen zijn via een e-mail aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer ontvangen.

” Wij hebben uw mail met belangstelling gelezen en begrijpen dat u een buikwandcorrectie nodig heeft nadat u bent afgevallen. U vindt het niet terecht dat uw zorgverzekeraar (CZ) de kosten van de behandeling niet wil vergoeden. Dat geldt ook voor een door u gewenste maagoperatie.

In antwoord op uw e-mail berichten wij u het volgende. Zoals u zelf al heeft aangegeven wordt de “abdominoplastiek” (buikwandcorrectie) slechts in zeer bijzondere gevallen vergoed uit de basisverzekering. Vergoeding is alleen mogelijk als er sprake is van een verminking of een ernstige functiebeperking. Van verminking is sprake in geval van een ernstige misvorming die direct in het oog springt. Met het begrip verminking wordt gedoeld op verworven aandoeningen zoals misvormingen door brandwonden, misvormingen aan de handen door rheumatoïde arthritis, misvormi ngen door verlammingen van de aangezichtszenuw, amputatie van ledematen of geamputeerde mammae.

Er is sprake van een verminking bij een abdominoplastiek indien er een misvorming is die vergelijkbaar is met bovenstaande voorbeelden. Een overhang van de buik valt niet onder deze definitie. Van functiebeperking is sprake in geval van:
1. Onbehandelbare smetten. Het gaat om smetten die altijd in de huidplooien aanwezig zijn die niet door de dermatoloog kunnen worden voorkomen of genezen en waarbij een operatie nog de enige oplossing van het probleem is. Vergoeding is niet mogelijk als onvoldoende hygienische maatregelen de oorzaak van de smetten zijn.
2. Een ernstige bewegingsbeperking die ontstaat doordat in staande positie het buikschort minimaal een kwart van de lengteas van de bovenbenen bedekt.

Verder geldt dat om voor vergoeding in aanmerking te komen de Body Mass Index gedurende ten minste twaalf maanden 30 of kleiner moet zijn. De zorgverzekeraar moet de afweging maken of iemand in aanmerking komt voor vergoeding van de buikwandcorrectie. Dat geldt ook voor de door u gewenste maagoperatie. Als een verzekerde het niet eens is met de beslissing van de zorgverzekeraar om behandelingen niet te vergoeden, kan hij of zij een klacht indienen bij een onafhankelijke klachteninstantie: Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen Postbus 291 3700 AG Zeist Telefoon: (030) 6988360.

Meer informatie over dit klachteninstituut vindt u op de website www.skgz.nl. Wij wijzen erop dat veel mensen een vrijwillige aanvullende verzekering hebben afgesloten. Mogelijk geldt dat ook voor u. Verzekeraars mogen zelf de premie en de vergoedingen van deze verzekeringen vaststellen, de overheid heeft daar geen bemoeienis mee. Als u een aanvullende verzekering heeft dan adviseren wij u bij uw zorgverzekeraar na te gaan of (gedeeltelijke) vergoeding op grond van die verzekering mogelijk is. Wij hebben begrip voor uw wens tot medische behandeling van uw klachten. Het spijt ons dan ook dat wij u moeten berichten dat aanpassing van de huidige regelgeving niet wordt overwogen. Met vriendelijke groet,

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen