Opkomst 1ste prikronde HPV-vaccinatiecampagne bijna 65%

Van de ruim 3.000 opgeroepen meisjes (geboren in 1998) hebben circa 2.000 vorige week (week 11) de prik tegen baarmoederhalskanker gehaald. GGD Groningen hoopt dat het opkomstpercentage van 65% wordt vastgehouden, omdat deze vaccinatie de eerste is van een serie van drie.

Drie prikken
Voor een goede bescherming tegen baarmoederhalskanker (HPV) is een serie van drie inentingen nodig. Deze serie wordt binnen een half jaar gegeven. De meisjes kunnen hun tweede prik in week 15 halen. In het najaar volgt de laatste vaccinatieronde. Hiervoor wordt een nieuwe oproep verstuurd. Meisjes die de prik deze week hebben gemist kunnen alsnog tijdens de komende tweede ronde met de serie beginnen.

De serie van drie prikken afmaken is belangrijk, omdat het lichaam na één prik nog niet voldoende afweerstoffen aanmaakt om goed beschermd te zijn tegen het HPV-virus. Bij elke volgende prik wordt de afweerreactie versterkt. Na drie inentingen is een meisje voldoende beschermd. Stoppen na één prik is niet gevaarlijk, maar biedt onvoldoende bescherming tegen het virus.

Wilt u meer informatie over de vaccinaties in de provincie Groningen? Dan kunt u contact opnemen met het Informatie Centrum Gezondheid van GGD Groningen.