Radioactiviteit boven Nederland amper te meten, geen reden tot ongerustheid

Array

Minuscule hoeveelheden van radioactieve deeltjes uit de Japanse rampreactor Fukushima I hebben ons land bereikt. Het RIVM waarschuwt voor onnodige paniek: de hoeveelheid radioactiviteit is zo klein dat het amper te meten is. De afstand tussen Nederland en Japan is zeer groot. Bovendien is de overheersende windrichting naar het oosten. Dat betekent dat radioactieve deeltjes die in Japan vrijkomen Nederland niet of nauwelijks zullen bereiken. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen om ons heen. Met zeer gevoelige apparatuur kan er misschien ooit nog iets gemeten worden. In ieder geval levert het geen gezondheidseffecten op.

Het RIVM meet op meer dan 150 locaties in Nederland dag en nacht het stralingsniveau. Als een meetwaarde verhoogd is gaat er bij het RIVM automatisch een waarschuwing af. De waarschuwingsdrempel ligt net boven de waardes die van nature voorkomen in Nederland. Of de meetwaardes van het Nationaal Meetnet Radioactiviteit normaal zijn of verhoogd, is te zien op de RIVM website: http://www.rivm.nl/milieuportaal/dossier/meetnetten/radioactiviteit/resultaten/

Het is erg onverstandig om in Nederland op voorhand jodium pillen in te nemenOp de eerste plaats is het niet nodig, en op de tweede plaats kunnen er ongewenste bijverschijnselen optreden.

De Voedsel- en Warenautoriteit houdt producten die vanuit Japan worden geïmporteerd erg goed in de gaten. Overigens wordt er niet veel voedsel vanuit Japan naar Nederland geïmporteerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen