Eerste online behandeling bij zelfbeschadiging

Array

Palier lanceert de eerste online behandeling in Nederland voor mensen die zichzelf beschadigen, zelfbeschadigingondercontrole.nl. Het hulp zoeken voor zelfbeschadiging is niet vanzelfsprekend, vaak spelen schaamte en onbekendheid hierin een rol.  Daarom is er nu een laagdrempelig online alternatief. Een plek waar patienten 24 uur per dag, onder deskundige begeleiding, aan de slag kunnen.

Een nieuwe vorm van behandeling aanbieden voor zelfbeschadiging, dat is wat Palier wil bereiken met dit eHealth programma. Op praten over zelfbeschadiging rust nog vaak een taboe. Zelfs in de spreekkamer van de arts of psychiater komt het niet altijd naar voren. Het snijden, krassen of branden gebeurt namelijk vaak op onopvallende plaatsen van het lichaam en wordt liever niet besproken. Toch kent bijna iedereen wel iemand die zichzelf beschadigt. Online hulp is toegankelijker en moet meer mensen aanzetten om hulp te zoeken. De behandeling wordt vergoed door zorgverzekeraars. De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging is betrokken bij de ontwikkeling van de behandeling.


Deskundige begeleiding

De online hulp begint met het registreren en analyseren van het zelfbeschadigend gedrag.  Wat zijn bijvoorbeeld zogenaamde  ‘triggers’, ofwel gedachten of gebeurtenissen die voor iemand aanleiding zijn zichzelf te beschadigen?  En wat levert de zelfbeschadiging op aan voor- en nadelen? Nadat iemand inzicht heeft gekregen in wat hem of haar tot zelfbeschadiging aanzet kan er begonnen worden met het doorbreken van het patroon. Bijvoorbeeld door te oefenen met alternatieve gedachten of acties. Gedurende de hele behandeling is er online contact met een deskundige begeleider.

Veel voorkomend
Zelfbeschadiging omvat het verwonden van de eigen huid of het lichaam met letsel tot gevolg, zonder dat deze persoon hierbij dood wil. Als uitlaatklep voor vervelende gevoelens bijvoorbeeld, maar zelfbeschadiging heeft nog veel andere functies. Hoeveel mensen met dit probleem kampen is niet exact bekend. Diverse onderzoeken geven aan dat tussen 0,1 en 4% van de volwassenen zichzelf wel eens bewust beschadigt. Bij adolescenten is dat zelfs 7 tot 18% en bij mensen die bekend zijn binnen de psychiatrie ligt dit percentage op 5 tot 33%. Kortom een veel voorkomend probleem waarvoor mensen lang niet altijd hulp zoeken of vinden.

Bron: Palier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen