Onderzoek naar relatie beroep en gezondheid verpleegkundigen

Array

Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam start een onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen. Deze Nightingale Studie, wordt uitgevoerd in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. V&VN ondersteunt het initiatief dat met dit onderzoek genomen is.

“Verpleegkundigen, maar ook voormalig verpleegkundigen, worden benaderd om aan het onderzoek mee te doen. Het onderzoek zit momenteel nog in de testfase. Daarvoor is nu een beperkte groep benaderd. Reacties van deze groep zijn van groot belang voor de uiteindelijke studie opzet”, vertelt onderzoeker en projectcoördinator Anouk Pijpe (NKI-AVL). De officiele start volgt waarschijnlijk in september.

 

De onderzoekers willen met dit landelijke onderzoek nagaan of op de lange termijn bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen vaker, of juist minder vaak voorkomen bij deelnemers die bepaalde blootstellingen op het werk (of in de leefomgeving) hebben gehad in vergelijking tot deelnemers die zulke blootstellingen niet hebben gehad. Er zal onder meer gekeken worden naar het werken met bepaalde apparatuur zoals MRI of röntgenapparatuur, het in aanraking komen met medicijnen zoals cytostatica en nachtwerk. Voorbeelden van ziekten en gezondheidsproblemen die in deze studie onderzocht zullen worden zijn hart- en vaatziekten, kanker en neurologische aandoeningen.

Aanleiding voor het onderzoek is dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de mogelijke relaties tussen beroepsmatige blootstellingen en de gezondheid van (voormalig) verpleegkundigen. Pijpe: “Met deze studie willen we onderzoeken of er sprake is van bepaalde verbanden. Als dat het geval blijkt te zijn dan kan die kennis bijvoorbeeld gebruikt worden om in de toekomst het ‘veilig werken’ te kunnen optimaliseren.”

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen