Dr. Andrea Evers benoemd tot hoogleraar Psychobiologie van somatische aandoeningen

Array

Mevrouw  dr. A.W.M. (Andrea) Evers (1967, Amsberg) is met ingang van 1 april 2011 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit met als leeropdracht Psychobiologie van somatische aandoeningen.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat psychologische processen van invloed zijn op het beloop en ontstaan van somatische aandoeningen en het effect van medische behandelingen. Prof. Evers gaat deze inzichten verder ontwikkelen en onderzoek doen naar innovatieve psychologische en psychobiologsche diagnostische kennis en interventies bij somatische aandoeningen.
Andrea Evers behaalde in 1994 haar master klinische psychologie aan de Universiteit van Bielefeld (Duitsland). In de periode 1992-1994 studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam met een intenational grant Science Technology studies en werkte ze voor haar masterthesis in een psychofysiologisch onderzoeksproject op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam.
In 2003 promoveerde Andrea Evers cum laude aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar psychologische determinanten en behandelingen bij reumatische aandoeningen, waarvoor ze tevens verschillende prijzen ontving. Naast haar promotieonderzoek voltooide ze in de periode 1997-2004 de opleiding tot cognitief gedragstherapeut en psychotherapeut en behaalde ze in 2006 de registratie tot klinisch psycholoog.
Dr. Evers is als researchcoördinator en sectiecoördinator Volwassenen verbonden aan de afdeling Medische Psychologie in het UMC St Radboud. Daarnaast is ze als Principal Investigator (Pl) coördinator van de onderzoekslijn Psychological determinants of chronic illness van het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre Evidence-Based Practice. Ook is ze als Principal Investigator (PI) verbonden aan het onderzoeksinstituut N4i in het thema Auto-immunity, transplantation and immunotherapy.
Andrea Evers ontving voor haar onderzoek in 2004 een Veni-beurs en in 2009 een Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Ook verwierf ze talrijke andere subsidies uit tweede en derde geldstroomfondsen voor haar onderzoek naar psychobiologische determinanten en behandelingen bij somatische aandoeningen. Momenteel richt haar onderzoek zich onder meer op placebo-effecten bij chronisch lichamelijke klachten en hierop aansluitende behandelingen, zoals recent ontwikkelde internettherapieen (E-coaching) voor patienten met chronische pijn en jeuk.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen