Hoge overlevingskans na longtransplantatie

Drie op de vier personen die nieuwe longen krijgen in het Erasmus MC, zijn vijf jaar later nog in leven. Het wereldwijde getal is minder hoog: 60%. Dat is te lezen in de nieuwste uitgave van Monitor, het magazine van het Erasmus MC.

Nieuwe longen
De overheid staat drie universitair medische centra toe longtransplantaties uit te voeren. Het gaat om de UMC’s in Groningen, Utrecht en Rotterdam. Het Erasmus MC kan bogen op negen jaar ervaring. In die periode kregen zeventig mensen nieuwe longen ingebracht.
In leven
Peter van Hal is een van de coördinatoren van het longtransplantatieprogramma. De longarts zegt in Monitor: “Uit de wereldwijde statistieken blijkt dat 60% van de patienten na vijf jaar nog in leven is. Na tien jaar is dat nog maar een kwart en na vijftien jaar 10%. In het Erasmus MC hebben we nu zeventig transplantaties verricht. Bij ons blijkt de vijfjaarsoverleving ongeveer 75% te zijn. Over de tienjaarsoverleving kunnen we nog niets zeggen, omdat we het pas negen jaar doen, maar toch lijkt het erop dat die gaat uitkomen op 50%.”

Kortademig
Er is een scala aan longziekten die ertoe kunnen leiden dat iemand nieuwe longen nodig heeft. Bijvoorbeeld COPD, taaislijmziekte en longfibrose. Patienten met dit soort aandoeningen zijn in het eindstadium ervan hevig kortademig, hebben vaak zuurstoftherapie en kunnen op een gegeven moment vrijwel niets meer.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen