L-EPD mogelijk uitgekleed tot L-EMD

Array

Minister Schippers van Volksgezondheid is bereid een compromis te sluiten met de Eerste Kamer over de landelijke invoering van het Elektronisch Patientendossier (EPD). Een meerderheid van de Eerste Kamer dreigt het wetsvoorstel dat het EPD landelijk invoert, te weg te stemmen. Komende dinsdag wil de minister enkele handreikingen doen aan de Eerste Kamer over de invoering van het elektronisch patientendossier (EPD). Op die manier hoopt ze de Senaat, die knelpunten ziet, over de streep te trekken, zo bleek uit een bericht van het ANP na afloop van de wekelijkse ministerraad.

L-EMD
Mogelijk komt ze met voorstellen die de ‘reikwijdte’ van het EPD inperken. Als voorbeeld noemde ze dat de gegevens zich dan zouden beperken tot geneesmiddelengebruik, een zogenaamd Elektronisch Medicatie Dossier, L-EMD. Ook zou deelname aan het EPD beperkt kunnen worden tot mensen die expliciet aangeven dit ook te willen, zei Schippers.

Twee weken geleden werd het debat in de Eerste Kamer gestopt, omdat Schippers op zoek ging naar een oplossing voor de problemen die waren ontstaan door de stevige kritiek van onder meer de fracties van VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Een van de bezwaren van de Senaat is dat het dossier onoverzichtelijk wordt als hulpverleners er allerlei verschillende soorten informatie inzetten.

De VVD-minister is bereid om enkele aanpassingen te doen, zo liet ze na de ministerraad weten. In het Elektronische Patientendossier kan bijvoorbeeld alleen het geneesmiddelengebruik worden opgenomen.

Het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer nu wel gaat instemmen. Het debat wordt dinsdag voortgezet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen