Zoektocht naar genetische onderscheid tussen gezond en schizofreen

Array

“Wat is normaal?’’ is de centrale vraag in het onderzoek van Terry Vrijenhoek. In zijn proefschrift beschrijft hij zijn zoektocht naar het genetische onderscheid tussen gezond en schizofreen. Het afgelopen decennium was de heersende gedachte dat schizofrenie voornamelijk veroorzaakt werd door een groot aantal genetische foutjes, ieder met een kleine invloed op het ziektebeeld. Vrijenhoek beschrijft juist de ontdekking van grotere afwijkingen – zoals stukken missend DNA – in zes genen in patienten met zware vormen van schizofrenie. Vijf daarvan waren nooit eerder in verband gebracht met de aandoening. Het onderzoek van Vrijenhoek past in de wereldwijde paradigmaverschuiving in het veld van de medische genetica; voor steeds meer complexe ziekten blijkt dat genetische foutjes die op zichzelf maar weinig voorkomen, een groot deel van de oorzaak kunnen verklaren. Meer informatie over Vrijenhoek en zijn onderzoek zijn te vinden op www.zazie.nl.
Biografie
Terry Vrijenhoek (Delft, 1979) behaalde in 2003 zijn Master of Science in Animal Genetics aan Wageningen Universiteit. Hij werkte als redacteur voor het Europese kantoor van Science magazine, waarvoor hij wekelijks artikelen publiceerde op de Science’s Next Wave website. In 2005 begon hij aan zijn promotieonderzoek bij de afdeling Antropogenetica van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud. Vrijenhoek bleef actief op het gebied van wetenschapscommunicatie. Hij schrijft voor wetenschapsblog SciencePalooza en was betrokken bij diverse publieksevenementen over wetenschap.

Datum: vrijdag 1 april 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer ir. T. Vrijenhoek
Promotors: De heer prof. dr. A.H.M. Geurts van Kessel, de heer prof. dr. H.G. Brunner
Copromotors: De heer dr. ir. J.A. Veltman
Titel promotie: Rare copy number variants and their effect on schizophrenia – taking the genome out of the brain

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen