“Ik was verloskundige en nu werk ik als verloskundige”

Array

Op 14 maart (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl, doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’) stond het bericht “Verloskundigen en kraamverzorgende werkten vroeger beter samen, ja toch?”.  De Utrechtse verloskundige Anita van Dam mailde haar ervaringen van een half mensenleven:  “Vanaf 1983 werk ik als verloskundige. De eerste 20 jaar in Utrecht Noord. In de eerste jaren kende ik alle kraamverzorgenden. Zij kenden mij. (..) Verloskundige en kraamverzorgende zagen elkaar vaak tijdens de zorg. De buitenlandse gezinnen (nu allochtonen genoemd) kende de kraamzorg niet en hadden vaak geen zorg of met moeite wijkkraam.

Die groep is in de loop van de jaren veranderd. De zorg van toen is niet te vergelijken met nu. (…) Eén van de meest belangrijke veranderingen naar mijn idee is naast de marktwerking de veranderde arbeidsethos. Voor mij was het als, toen 24 jarige, volkomen normaal om als solist te werken en een praktijk te hebben. Concreet betekende dit: 7-8 weken oproepbaar zijn, twee dagen niet en dan weer de volgende cyclus van 7-8 weken. Daarnaast had ik twee vakanties per jaar van ongeveer 15 dagen (max) en dat vonden clienten bijna onacceptabel: DE verloskundige was er niet.

Echt tijdens mijn vakanties werkend als solist was het aantal bevallingen een stuk minder. Mensen wachtten op mijn terugkomst. Guus, jij noemt dit ‘aloude samenwerking’. Maar deze kant is ook aloude samenwerking. Ik was er altijd en altijd oproepbaar. Bovenstaande bied ik u aan vanuit een betrokken hart, van een mens die verloskundige WAS, maar nu WERKT als verloskundige.. Het verschil is mij duidelijk: jou ook? Inmiddels werk ik voltijds in loondienst bij het Utrechts Verloskundig Centrum.”

Tot zover Anita Van Dam. Op vrijdag 2 december organiseert het Julius Centrum een congres over het verleden, heden en toekomst van de organisatie van de verloskundige zorg. Noteer alvast de datum. Over enkele maanden komt de brochure uit.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen