Sterke daling sterfte als gevolg van maagkanker verwacht

Array

Maagkanker, nu nog een van de meest voorkomende en fatale kankers, zal de komende jaren veel minder vaak oorzaak van overlijden zijn. Dat voorspelden wetenschappers onlangs in de European Journal of Epidemiology (1). Oorzaken van deze daling zijn de verminderde blootstelling aan de bacterie Helicobacter pylori, verbeterde voedselhoudbaarheid en koelingsmogelijkheden, een gezonder leefmilieu en gedrag en betere behandelingsmethoden. Op dit moment worden in Nederland per jaar 2.000 mensen en hun naasten geconfronteerd met de diagnose maagkanker. Deze mensen hebben behoefte aan informatie over deze ziekte. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) wil door de lancering van de interactieve website www.maagkanker.info in deze informatiebehoefte voorzien. Ook wil zij door middel van een forum de mogelijkheid bieden voor het uitwisselen van ervaringen en lotgenotencontact.

Maagkanker
Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag. Maagkanker komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Over het algemeen wordt de diagnose het meest gesteld bij personen boven de 60 jaar. In het beginstadium geeft maagkanker meestal weinig of geen klachten. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas in een laat stadium ontdekt. De behandelingsmogelijkheden zijn in dat geval beperkt. Wanneer de maagkanker in een laat stadium wordt ontdekt is een curatieve aanpak vaak niet meer mogelijk. Het is dus erg belangrijk om bij alarmsignalen op tijd naar de huisarts te gaan.

Bron: Maag Darm Lever Stichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen