Vijfde congres over chronische zorg vindt plaats op vrijdag 1 juli

Array

Onmiskenbaar is ketenzorg een innovatief kenmerk van chronische zorg. Dat geldt ook voor aanpalende begrippen zoals keten-DBC’s, ketenzorg informatie systemen en keten kwaliteitsindicatoren. Al deze kenmerken komen dan ook uitvoerig aan bod tijdens het vijfde Julius congres Chronische Zorg op vrijdag 1 juli 2011 in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. Maar dit jaar voegen wij ook andere onderwerpen toe die aan de orde komen in twintig (!) verschillende workshops en in plenaire inleidingen van de Engelse chronische zorg autoriteit prof. Chris Ham, de Duits-Nederlandse gezondheidseconoom Evert Jan van Lente en oud-minister Ab Klink.

Dat is ten eerste zelfmanagement, van groot belang voor alle chronisch zieken, of zij nu wel of niet ketenzorg ontvangen. Ook taakherschikking tussen artsen en verpleegkundigen binnen de eerste en tweede lijn is van grote betekenis voor chronische patienten. Stijgt hierdoor de productiviteit van artsen of leveren die verpleegkundigen alleen maar extra zorg? Verhogen zij wél de kwaliteit van leven voor chronische patienten maar niet de doelmatigheid van zorg? Tevens spelen huisvesting en informele zorg een grote rol in gezondheid en welzijn van chronische patienten. Die zijn dagelijks van belang, terwijl professionele zorgverleners slechts periodiek contact hebben met mensen met een chronische aandoening.

Spoedzorg tenslotte, is het laatste belangrijke onderwerp in de hulpverlening aan chronisch zieken. Zijn door vroegtijdig en snel ingrijpen plotselinge verergeringen van chronische aandoeningen te voorkomen? Al deze onderwerpen komen aan bod op het congres met de lange titel “Chronische Zorg: Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde zorg”. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van vele lokale, nationale en internationale ontwikkelingen? Surf dan naar www.zorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen