Wet Cliëntenrechten Zorg: dossier twintig jaar bewaren, ja of nee?

Array

De Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) trad in werking in 1995. Als bewaartermijn van medische dossiers gold tien jaar, “of zoveel langer als redelijkerwijs uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit”. Bijv. de kinderarts die vindt dat hij gegevens langer moet bewaren. De termijn kan bovendien korter zijn als de patient een beroep doet op het zogenaamde vernietigingsrecht.

Toen die tien jaren voorbij waren (in 2005 dus) is de wet gewijzigd en de termijn verlengd tot vijftien jaar. Ook die periode is inmiddels verstreken; in Medisch Contact stond in 2010 een oproep van prof J Legemaate – adviseur KNMG – om dossiers na verloop van die termijn niet en masse te gaan vernietigen.  Professionals, wetenschappers en zorginstellingen pleiten intussen voor een bewaartermijn van dertig jaar. Voor de UMC’s geld een andere bewaartermijn vanwege de toepasselijkheid van de Archiefwet: 115 jaar.

In de Wet Clientenrechten Zorg is gekozen voor een bewaartermijn van twintig jaar. Beste lezer, wat is uw  mening over de ideale bewaartermijn? Deze vraag stelt Julius gezondheidsjuriste mr. Monique Biesaart. Zij doet dit ter voorbereiding van het Julius congres over de Wet Clientenrechten Zorg dat op 27 mei plaatsvindt op de Universiteit Utrecht. De lezers met de best beargumenteerde reacties ontvangt een cadeaubon en worden geciteerd tijdens het congres. Wilt u niet reageren maar wel naar dit congres? Wilt u in één dag vernemen over alle aspecten van de nieuwe WCZ? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’ lees de uitvoerige brochure, meld u aan en doe nieuwe kennis(sen) op.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen