Deelnemers online preventietest passen leefgewoontes aan

Veertig procent heeft verhoogd risico op diabetes, nierschade of hart- en vaatziekten
Drie op de tien mensen die de afgelopen maanden de online preventietest van het Bronovo Ziekenhuis en een aantal Haagse huisartsen hebben ingevuld, zijn na het invullen van de test meer aan lichaamsbeweging gaan doen. Een kwart van hen drinkt minder alcohol en 15 procent is gestopt met roken. Meer dan 40 procent van de deelnemers blijkt een verhoogde kans op diabetes, nierschade of hart- en vaatziekten te hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de GezondheidsRisicoTest, waarvan de website sinds de lancering begin dit jaar door 400.000 mensen bezocht is. Op www.gezondheidsrisicotest.nl kunnen alle Nederlandse burgers sinds 3 januari voor het eerst een test doen die het risico blootlegt op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte, de meest voorkomende vormen van kanker en andere veelvoorkomende behandelbare aandoeningen.


Vroeg ontdekken van aandoeningen kan ziektes en kosten beheersbaar houden
Bij een flink aantal van de mensen die de test ingevuld hebben, is na het bezoeken van een huisarts een aandoening vastgesteld waarvan de patient nog niet op de hoogte was. Zo ontdekte 17 procent van de mensen dat ze een hoge bloeddruk hebben. Ruim 6 procent van de mensen die de preventietest invulde, bleek aan (pre)diabetes mellitus te lijden en 4 procent bleek nierschade te hebben. Door het vroeg ontdekken van deze aandoeningen en risicofactoren kunnen toekomstige complicaties en nieuwe aandoeningen worden voorkomen. Andere aandoeningen kunnen door de vroege diagnose beter behandeld worden. Dit kan leiden tot minder ziektes, minder ziekteverzuim en kostenbeheersing in de zorg.

Preventietest leidt tot bewustwording
Arthur Niggebrugge, chirurg van het Bronovo Ziekenhuis en een van de initiatiefnemers van de GezondheidsRisicoTest, noemt de resultaten opvallend. ?Er zijn bij veel mensen die een verhoogd risico hadden in de proefstudie nieuwe aandoeningen ontdekt. Hierdoor kunnen complicaties of andere aandoeningen worden voorkomen. Een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld de grootste risicofactor voor het krijgen van een beroerte en moet behandeld worden. Leefgewoontes spelen bij preventie vaak een grote rol, maar het is zeer moeilijk om leefgewoontes van mensen te veranderen. Jaarlijks stopt in Nederland 2 tot 3 procent met roken. Onder de mensen die de test hebben ingevuld, ligt dat percentage op 15. We merken dat onze test, die ook een gedetailleerde analyse van de leefgewoontes en persoonlijk lifestyle advies biedt, tot bewustwording bij de mensen leidt.?

Ook veel interesse van zakelijke partijen
De GezondheidsRisicoTest geeft inzicht in het risico op bijvoorbeeld huidkanker, nierschade of suikerziekte op basis van de medische voorgeschiedenis, familieachtergronden en levensstijl. De geselecteerde aandoeningen en leefgewoontes zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale ziektelast en voor 70 procent van de totale sterfte in Nederland. Behalve de 400.000 particuliere bezoekers toonde ook een aantal grote partijen interesse om de test aan te bieden aan grotere groepen mensen. Zo stelt ING Nederland de test beschikbaar aan haar medewerkers om hun meer inzicht te geven in hun gezondheidssituatie en hun vitaliteit te bevorderen. Voorts worden er gesprekken gevoerd met onder meer de Arbo Unie en Corpus, het belevingscentrum over het menselijk lichaam, over mogelijke samenwerking.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen