Fusie Vecht en IJssel, samen beter in wonen, welzijn en zorg

SHBU-zorgcentra en Ewoud Gasthuis in Utrecht en IJsselstein zijn met ingang van het nieuwe jaar gefuseerd tot Vecht en IJssel. Door deze fusie versterkt Vecht en IJssel haar positie op het gebied van ouderenzorg in de regio. Vecht en IJssel bestaat uit drie woonzorgcentra: Ewoud (IJsselstein), Transwijk (Utrecht) en Zuylenstede (Utrecht) en biedt ook thuiszorg in Utrecht en IJsselstein. Iedere locatie behoudt haar eigen naam. Betrokkenheid bij de locale gemeenschap, werken in teamverband en vernieuwing kenmerken de nieuwe organisatie. Eigen regie van de client en gastvrijheid zijn de kernwaarden. Vecht en IJssel benadrukt het belang van een levendige gemeenschap voor het welzijn van mensen: in de wijk, onder clienten en onder medewerkers onder het motto ‘Samen beter’.

SHBU-zorgcentra en Ewoud Gasthuis werken sinds al 2005 intensief samen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De krapte op de arbeidsmarkt en groeiende concurrentie dwingt zorgorganisaties zich te onderscheiden: richting clienten en richting eigen medewerkers. “Er is behoefte aan een doorleefde mens- en (zorg)visie”, licht Wim Nicolaas, bestuurder van de nieuwe woonzorgaanbieder toe. “Vecht en IJssel staat voor een betrokken en actieve gemeenschap. We zijn een deskundige dienstverlener, die Gastvrijheid met een hoofdletter schrijft. Het gaat niet om goede dienstverlening alleen, juist de manier waarop dit gebeurt is van belang: warm en met aandacht voor de ander. Kortom, het gaat om de details. Binnen deze strategie passen onze plannen om naast kleinschalige woonconcepten, ook geheel vernieuwende woonconcepten in Utrecht en IJsselstein te ontwikkelen en realiseren.”

Vecht en IJssel heeft als filosofie dat het persoonlijk welbevinden van de clienten wordt vergroot door het ontmoeten van mensen en het uitwisselen van ervaringen en gedachten. Daarom stimuleert de organisatie het contact in de wijk en de directe omgeving. Nicolaas: “De mensen van Vecht en IJssel vormen een gemeenschap die vanuit de eigen identiteit, protestants christelijk, naar de wereld kijkt: Ieder mens is welkom, uniek en kent zijn eigen verhaal en achtergrond.”

De naam Vecht en IJssel verwijst naar de twee rivieren waarvan het water als een levensstroom door de provincie Utrecht stroomt. Voor de medewerkers en clienten heeft deze fusie geen gevolgen. De organisatie met bijna 400 medewerkers en 400 vrijwilligers is gecertificeerd volgens de HKZ-norm.

In verband met de ontwikkeling van de nieuwe website www.vechtenijssel.nl zijn de websites van Ewoud en SHBU nog actief.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen