Patiënt én zorgverlener gebruiken NDF Zorgstandaard onvoldoende

Array
Uitslag onderzoek Nationaal Actieprogramma Diabetes

Professionals ervaren de NDF zorgstandaard als een zinvol middel om de kwaliteit van de diabeteszorg te waarborgen. Op dit moment heeft 37.6% de zorgstandaard in bezit. Echter, de volledige toepassing van de zorgstandaard vergt nog veel aandacht. Mensen met diabetes die de patientenversie van de Zorgstandaard hebben, ‘de Zorgwijzer’, ervaren meer inbreng in de behandeling en kunnen beter omgaan met hun diabetes. Maar slechts een klein deel van de onderzochte groep (16.7%) is in het bezit van de diabetes Zorgwijzer.

Dit zijn enkele belangrijke conclusies van de NAD Monitor, een breed uitgezette enqu(ee)te onder diabetes zorgverleners en patienten in Nederland, die vandaag in de Jaarbeurs Utrecht gepresenteerd wordt. Met de resultaten uit de monitor kan het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD) gerichte acties uitzetten om professionals en patienten te ondersteunen bij de implementatie van de NDF Zorgstandaard en zo de beste behandeling van mensen met (risico op) diabetes te garanderen.

De NDF Zorgstandaard beschrijft waaraan zorg en preventie moeten voldoen en is als norm gesteld voor goede diabeteszorg. Het NAD heeft als taak de toepassing van de standaard te vergroten en daarmee de diabeteszorg (met integrale aandacht voor preventie) naar een hoger plan te tillen. Voorbeelden hiervan zijn aanvullende scholing, de ontwikkeling van een overzicht van leefstijlinterventies en de ontwikkeling van een individueel zorgplan.

1726 zorgverleners hebben de enqu(ee)te ingevuld. 28.8% vindt het moeilijk de juiste informatie te vinden voor de effectieve leefstijlbegeleiding van hun patienten. Een kwart heeft moeite met zorg aan moeilijk bereikbare groepen, zoals allochtonen en mensen met een lage SES, en met financiering, wet- en regelgeving bij verlening van zorg en preventie volgens de NDF Zorgstandaard.

Van de 571 patienten die meededen, gaf bijna de helft (46.7%) aan behoefte te hebben aan meer informatie of steun over diabetes in het dagelijks leven. Deze groep had echter wel positievere ervaringen met hun diabeteszorg dan de groep die niet in bezit was van de Zorgwijzer.

Achtergrond NAD Monitor
Het Diabetes Fonds heeft in 2010 met financiering van het Nationaal Actieprogramma Diabetes de NAD monitor uitgezet om te kijken in hoeverre de NDF Zorgstandaard en de patientenversie hiervan, de Zorgwijzer, bekend zijn en ook daadwerkelijk worden gebruikt. De zorgstandaard beschrijft de norm waaraan goede diabeteszorg en -preventie moeten voldoen en volgens welke richtlijnen de behandeling van mensen met (risico op) diabetes vormgegeven moet worden. De NAD Monitor is uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en ResCon in opdracht van het Diabetes Fonds en met financiering van het Nationaal Actieprogramma Diabetes.

Het NAD: bundeling in de strijd tegen diabetes
Het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD, 2009 -2013) is een samenhangende bundeling van alle acties en initiatieven die in een periode van vier jaar in Nederland ondernomen worden om de groei van diabetes in te perken. De acties zijn gericht op preventie van (complicaties van) diabetes en goede zorg voor mensen met diabetes. Het NAD is in opdracht van de overheid ontwikkeld en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Diabetes Federatie, de koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt. Het doel van het actieprogramma is een brede toepassing van een actuele en complete NDF Zorgstandaard diabetes.

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dankzij het Diabetes Fonds heeft het diabetesonderzoek in Nederland de afgelopen decennia een sterke impuls gekregen, waardoor nieuwe behandelmethoden snel binnen bereik van patienten kunnen worden gebracht.
De inzet van de duizenden vrijwilligers en steun van particulieren en bedrijven is daarvoor onmisbaar.

Dit is een origineel bericht van Diabetes Fonds Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen