Healthy ageing: Leven van pil naar pil

Over veroudering en geneesmiddelen
Naar verwachting is binnen tien jaar, een kwart van de totale wereldbevolking ouder dan zestig. Veroudering brengt verschillende specifieke problemen met zich mee. De druk op de gezondheidszorg zal dus steeds meer toenemen. Zo is er is er bij ouderen steeds vaker sprake van polyfarmacie: het chronisch gebruik van meer geneesmiddelen tegelijk. Ze leven letterlijk van pil naar pil. Op dinsdag 12 april spreken specialisten, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden in de Rode Hoed over ethische vragen rond veroudering.

Waarom is er voor ouderen geen aparte wetgeving op het gebied van geneesmiddelenonderzoek, zoals bij kinderen? Kerngezond oud worden (healthy ageing) wordt gezien als heilige graal, maar horen bij ouderdom niet vanzelfsprekend ook gebreken? Moeten we alle kansen benutten die de technologie ons biedt om maar zo oud mogelijk te worden? Wat betekent het als iedereen in de toekomst veel langer zou kunnen leven? En hoe zit het met het zelfbeschikkingsrecht van ouderen?

 

Gespreksleider: Inge Diepman.

Met onder anderen:

  • Paul Jansen, klinisch geriater UMCU en voorzitter/oprichter Expertisecentrum voor pharmacotherapie bij ouderen (Ephor)
  • Evert van Leeuwen, hoogleraar medische ethiek UMCN St. Radboud
  • Sophia de Rooij, geriater AMC
  • Maartje Schermer, filosoof/ethicus Erasmus MC
  • Dorothea Touwen, medisch ethicus LUMC, auteur van ‘Voor een ander’
  • Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde LUMC/directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 

Van wieg tot graf: Ethische dilemma’s in de gezondheidszorg
In de zesdelige debatreeks Van wieg tot graf. Ethische dilemma’s in de gezondheidzorg komen, de levensloop volgend, diverse thema’s aan bod over de functie, visie en financiele aspecten van gezondheid, welzijn en zorg in Nederland. Door middel van een maatschappelijk debat proberen De Rode Hoed en ZonMw deze thema’s onder een groter publiek onder de aandacht te brengen om burgers en politiek een mogelijkheid te bieden tot nieuwe en weloverwogen inzichten vanuit verschillende perspectieven.

Datum: 12 april

Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur.

Kaarten: € 10,-, € 9,- (CJP/Stadspas/65+) en € 5,- (studenten, alleen bij vooraanmelding via [email protected]); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa.

Informatie: www.rodehoed.nl en 020 638 56 06.

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen