Huisartsen beboet voor dubbel declareren bloedafname

0
274

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt twee huisartsen een boete op van EUR 2.050,- voor het dubbel declareren van bloedafnames. De huisartsen ontvingen voor deze afnames vergoedingen van het ziekenhuis en declareerden daarnaast een consult tarief. Een derde huisarts heeft geen boete opgelegd gekregen: zijn handelen was niet verwijtbaar omdat hij vanaf het begin actie heeft ondernomen om onrechtmatige betalingen te voorkomen.

De huisartsen overtraden met deze handelwijze artikel 35 van de Wmg. Als zorgaanbieders dubbele vergoedingen ontvangen voor dezelfde handeling, wordt de consument benadeeld, zo oordeelt de NZa in haar boetebesluit. Inmiddels hebben de huisartsen het teveel gedeclareerde bedrag terugbetaald. Dat is een boeteverlagende omstandigheid.

Bij een derde huisarts is ook onderzoek gedaan naar de declaraties van bloedafnames. Deze huisarts krijgt geen boete opgelegd omdat zijn handelen niet verwijtbaar was. Hij gaf vanaf het begin aan niet mee te willen werken aan mogelijk onrechtmatige betalingen, ondernam daadwerkelijk actie en stortte de bedragen terug die hij ontving van het ziekenhuis.

Vorig artikelDe verschillende vormen van het eiwit DMPK
Volgend artikel16 mei: speciale bijeenkomst over de implementatie van DOT
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.