to-BBB ontvangt overheidssteun van €1.2 miljoen voor klinisch onderzoek naar hersentumoren

Array

to-BBB, een Nederlands biotech bedrijf gespecialiseerd in medicatie transport door de bloed-hersenbarrière, gaat van start met klinisch onderzoek bij hersentumor-patienten. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (Agentschap NL) steunt to-BBB in deze uitdaging met een “Innovatiekrediet” dat 35% van de kosten dekt voor de klinische ontwikkeling van deze therapie.

“We waarderen de steun van de Nederlandse overheid voor ons innovatieve onderzoek naar medicatie door de bloed-hersenbarrière zeer,? aldus Willem van Weperen, algemeen directeur van to-BBB. ?Dit onderzoek voorziet in een belangrijke medische behoefte bij patienten met hersentumoren. Tegelijkertijd valideert dit onderzoek to-BBB?s bloed-hersenbarrière technologie voor het eerst in mensen.” Het “Innovatiekrediet” van Agentschap NL bestaat uit een initiele investering van ?1.2 miljoen om deze patientenstudie te ondersteunen. to-BBB heeft de mogelijkheid aanvraag te doen voor aanvullende steun voor een tweede onderzoek.

Hersentumoren
Jaarlijks ondervinden 400.000 patienten in Europa en de Verenigde Staten de gevolgen van hersentumoren. Opties voor behandeling van deze slopende ziekte zijn minimaal en de prognoses zijn over het algemeen slecht. Medicatie is veelal wel beschikbaar, maar kan het centraal zenuwstelsel vaak niet voldoende bereiken doordat deze wordt tegengehouden door de bloed-hersenbarrière. Dit is vooral het geval bij micrometastasen en invasief groeiende tumor vertakkingen.

Op basis van haar eigen G-Technology® ontwikkelt to-BBB haar belangrijkste product: 2B3-101, een product voor verschillende vormen van hersentumoren. In proof-of-concept studies uitgevoerd in het Nederlands Kanker Instituut is aangetoond dat dit product de groei van de hersentumor remt. In 2010 zijn veiligheidsstudies afgerond en productiepartner TTY Biopharm heeft 2B3-101 al voor het klinische onderzoek geproduceerd. De patientenstudie zal in de komende drie maanden worden gestart in drie Nederlandse academische ziekenhuizen, aangestuurd door neuro-oncologische experts van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL-NKI). De studie zal bepalen wat een veilige dosering is en zal vervolgens de eerste voorlopige effecten bestuderen bij patienten met uitzaaiingen van borstkanker in de hersenen.

Over to-BBB
to-BBB is een Nederlands biotechnologie bedrijf dat zoekt naar oplossingen om medicatie veilig door de bloed-hersenbarrière naar de hersenen te krijgen. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve behandelingen voor hersenaandoeningen door bestaande medicijnen te combineren met hun gepatenteerde drug delivery voor hersenaandoeningen. De visie van to-BBB is dat oplossingen in het behandelen van hersenaandoeningen ligt in het veilig en effectief toedienen van medicatie via het bloed naar de hersenen. to-BBB is gevestigd op het Leiden Bio Science Park en heeft een dochteronderneming gevestigd in Taipei, Taiwan.

Over Agentschap NL
Agenstchap.nl (www.agentschapnl.nl) is een onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat duurzame ontwikkeling en innovatie steunt met verschillende financiele middelen. Het “Innovatiekrediet” is bedoeld voor de ondersteuning van hoog risico, commercieel aantrekkelijke ontwikkelingsprojecten. Bij het falen van een project wordt de rentedragende lening kwijtgescholden.

Over LSH
Het Life Sciences & Health Innovatieprogramma (LSH) is een gezamenlijk initiatief van en voor het bedrijfsleven en kennisinstellingen, en wordt ondersteund door de overheid. Het doel van LSH is het verbeteren van het innovatie- en investeringsklimaat in Nederland en de verbetering van de toegang tot kennis, financiering en netwerken voor het innovatieve MKB. Hiervoor werkt het programma nauw samen met relevante spelers uit de sector. Daarnaast wil LSH de samenhang in de sector vergroten en de internationale positionering van Nederland verbeteren. Een sterke life sciences & health sector leidt tot economische activiteit en een hogere kwaliteit van de gezondheidzorg. Zie ook www.lifescienceshealth.com.

Bron: to-BBB technologies BV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen