Cijfers medische prestaties openbaar

Array

Het is onrechtvaardig dat patienten naar ziekenhuizen gaan waarvan bekend is dat ze voor hun aandoening slecht presteren. Cijfers over medische prestaties moeten zo snel mogelijk openbaar worden. Dat vindt voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst. Zij zegt dit in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.

Els Borst nam kortgeleden afscheid als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties. In magazine Uniek spreekt ze onder meer over het vergelijken van ziekenhuizen. Ze wil dat aan artsen overlaten. “Zij kunnen afspraken maken over wat goede uitkomsten zijn en daarin alle complicerende factoren meenemen. En vaak gebeurt het ook op deze manier, maar die gegevens zijn niet openbaar. Dat blijft onrechtvaardig. Vooral voor die patienten die naar een ziekenhuis gaan, waarvan het bekend is dat dat wat betreft hun aandoening slecht presteert. Daarom moeten die cijfers toch naar buiten, wat mij betreft zo snel mogelijk.”

Lees hier het hele artikel. Borst was tussen 1976 en 1986 medisch directeur van de voorloper van het UMC Utrecht. In twee paarse kabinetten tussen 1994 en 2002 was ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Verder in Uniek
Concentratie van zorg verbetert de kwaliteit, vindt ook oncoloog Elsken van der Wall. Maar welke praktisch gevolgen heeft het? Stel bijvoorbeeld dat het aantal lokaties voor borstkankerbehandeling teruggebracht wordt van 97 naar 23, dan heeft 84 procent van de bevolking een half uur reistijd. Nu is dat 99 procent.

Plus: het UMC Utrecht concentreert zich op zes wetenschappelijke speerpunten. Wat betekent dat voor patienten? “Als de diagnose valt in een van de speerpunten, is het UMC Utrecht dé plek waar hij moet zijn. Bijvoorbeeld: voor patienten met schizofrenie of ALS is het UMC Utrecht the place to be. Voor andere hersenziekten bestaan andere expertisecentra. Dit sluit perfect aan bij de concentratie en taakverdeling waar de UMC’s in Nederland mee bezig zijn.”

Lees de stukken op www.umcutrecht.nl/subsite/Uniek/Archief/2011-Nummer-2/.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen