Spelen chemische stoffen een rol bij niet-ingedaalde teelballen of afwijking plasbuis?

Array

Veel jongens worden geboren met niet-ingedaalde teelballen of met hypospadie, een aandoening waarbij de plasbuis niet goed is aangelegd. De vraag is of chemische stoffen tijdens de zwangerschap hierbij een rol bij spelen. Daarom verrichtte Marijn Brouwers een groot onderzoek, waaraan de ouders van ruim 1.300 kinderen meewerkten. Uit haar onderzoek blijkt dat moeders die op een boerenbedrijf of in de tuinbouw werkten, waar veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, vaker een kind met een niet-ingedaalde teelbal kregen. Ook werken met cosmetica lijkt de kans op het krijgen van een kind met die aandoening te verhogen. Maar deze bevindingen moeten nog door andere studies bevestigd worden.
Dit onderzoek laat bovendien zien dat niet-ingedaalde teelballen en hypospadie vaker voorkomen als de vader minder vruchtbaar is en er medische hulp nodig is om zwanger te worden. Of als de placenta (moederkoek) tijdens de zwangerschap niet goed werkt. Bij hypospadie blijken ook erfelijke factoren een belangrijke rol te spelen. Daar doet het UMC St Radboud momenteel verder onderzoek naar.
Biografie
Marijn Brouwers (Almelo, 1980) studeerde biomedische gezondheidswetenschappen in Nijmegen. Ze deed haar promotieonderzoek op de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Momenteel werkt ze binnen het UMC St Radboud als beleidsmedewerker bij de Stichting Prenatale screening regio Nijmegen. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Datum: maandag 4 april 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. M.M. Brouwers
Promotors: De heer prof. dr. ir. G.A. Zielhuis, de heer prof. dr. W.F.J. Feitz
Copromotors: Mevrouw dr. ir. N. Roeleveld
Titel promotie: Why foetal development of male reproductive structures sometimes fails. An epidemiologic study on hypospadias and undescended testis with a focus on endocrine disruptors

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen