COPD-patiënten helpen zichzelf

Array

Jaap Trappenburg ontwikkelde een actieplan dat COPD-patienten helpt een verslechtering van hun situatie snel te herkennen. Het leidt tot beter zelfmanagement van de ziekte. De interventie bleek effectief en leidde tot een sneller herstel in de gezondheidstoestand en in symptomen.

Trappenburg onderzocht ook twee andere ingrepen om verslechteringen sneller te ‘vangen’. Het wekelijks afnemen van een korte vragenlijst om veranderingen in de gezondheidstoestand te meten en computergestuurd monitoren op afstand via de healthbuddy. Beide interventies bleken veelbelovend in het vroegtijdig herkennen van deze episodes en het vervolgens adequaat en snel inzetten van behandelingen.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een aandoening die wordt gekenmerkt door een niet-volledig reversibele en progressieve luchtwegobstructie. Het natuurlijke beloop van COPD wordt ontregeld door periodes van plotselinge toename in symptomen, varierend in ernst en frequentie. Deze exacerbaties zijn belangrijk en klinisch relevant. Zij hebben een fors negatieve impact op ziektegerelateerde kwaliteit van leven, versnellen de progressie van de ziekte en zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de toenemende zorgkosten voor patienten met COPD. Vroegtijdige herkenning van dit soort episodes leidt tot betere uitkomsten.

05-04-2011, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jaap Trappenburg, Geneeskunde
Proefschrift: Self-management and early detection of exacerbations in patients with COPD
Promotor 1: Prof.dr. A.J.P. Schrijvers
Promotor 2: Prof. dr. Th.J. Verheij
Promotor 3: Prof. dr. J.W.J. Lammers
Copromotor 1: Dr. E.M. Monninkhof

Bron: UUn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen