Eerste ‘kraam- en couveusesuite’- verpleegkundigen studeren af

Array

Om straks op de nieuwe kraam- en couveuseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te kunnen werken, hebben 63 verpleegkundigen het afgelopen jaar een bijscholing perinatologie gevolgd. Op 7 april 2011 worden de eerste certificaten uitgereikt. Het bijzondere aan de nieuwe afdeling is, dat moeder en kind zoveel mogelijk samen worden verzorgd. Voor beide groepen verpleegkundigen betekent dit een belangrijke uitbreiding van hun taken, waarvoor een speciale bijscholing is ontwikkeld.

Nieuwe patienten
De nieuwe aanpak betekent een grote verandering voor de verpleegkundigen. De neonatologie- /kinderverpleegkundige zorgt niet meer alleen voor zieke pasgeborenen, maar ook voor de (beperkt zieke) kraamvrouw. Voor de in verloskunde gespecialiseerde verpleegkundige betekent het dat zij naast de zorg voor de
kraamvrouw ook zorg draagt voor de (beperkt zieke) pasgeborene. Beide groepen verpleegkundigen moeten dus worden geschoold in het omgaan met een extra patientencategorie.

Rolwisseling
De bijscholing is door de Jeroen Bosch Academie ontwikkeld in samenwerking met de sectie vervolgonderwijs van de Radboud Zorgacademie. Gekozen is voor een opzet, waarbij beide doelgroepen hun eigen expertise overbrengen aan de ander. Dus de ene keer is de verpleegkundige deelnemer en de andere keer draagt zij als docent haar eigen kennis en kunde uit. Ook het docent zijn, was leerzaam.“Je wordt je extra bewust van wat je geleerd hebt, als je het op een ander moet overdragen!, aldus een enthousiaste deelneemster.

Gezinsgericht
Alle verpleegkundigen verheugen zich op de nieuwbouw, waar vanaf 27 april de bevallingen zullen plaatsvinden. Gezinsgerichte zorg heeft de toekomst, aldus manager bedrijfsvoering Hermann de Blaauw. “Het is voor een moeder erg prettig om na de bevalling dicht bij haar kind te kunnen blijven. Vroeger lagen de couveuseafdeling en de verloskamers ver uit elkaar. Dat is nu voorbij, waardoor bijvoorbeeld het geven van borstvoeding veel gemakkelijker gaat. In de nieuwe kraamsuites kan zelfs de vader blijven slapen. Dat is ook winst in een tijd waarin
ouders de zorg voor hun kind steeds meer samen willen delen.”

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn.  Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patient–
gerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen